Amazon.com - nå også med fortjeneste

Tross netto tap på 323,2 millioner dollar i fjerde kvartal steg Amazon.com 13 prosent på Nasdaq etter offentliggjøringen av siste kvartalsrapport tidligere i dag. For nå går Amazons hovedvirksomhet, boksalget, i pluss.

Tross netto tap på 323,2 millioner dollar i fjerde kvartal steg Amazon.com 13 prosent på Nasdaq etter offentliggjøringen av siste kvartalsrapport tidligere i dag. For nå går Amazons hovedvirksomhet, boksalget, i pluss.

Jeff Bezos og kompani spår høyere inntjening kommende år etter hvert som investeringer i markedsføring og distribusjon begynner å betale seg, skriver Wall Street Journal Interactive.

Amazon har de siste par årene utvidet forretningskonseptet fra boksalg til salg av nesten alt annet. Amazons tjenester inkluderer nå musikk, DVD, video, leker, elektronikk, programvare samt hageredskaper og verktøy, i tillegg til omfattende samarbeidsavtaler med bilselgere, apoteker, dagligvarebutikker på nettet - bare for å nevne noe.

Den hyggeligste nyheten for Amazon er at bokdivisjonen, som var selskapets originale konsept og fortsatt største kilde til omsetning, endelig går med overskudd.

Amazon har tidligere rapportert hele selskapet under ett, og da med store, årvisse tap siden de ble børsnotert i 1997. For første gang la Amazon fram omsetningstall for de ulike virksomhetene: Boksalget passerte 317 millioner dollar, såkalte "barneprodukter" (fortrinnsvis leker) omsatte for 95 millioner dollar, musikkbiten skapte inntekter på 78 millioner dollar, og videobiten solgte for 64 millioner dollar.

Økonomisjef Warren Jenson mener driftsunderskuddet i fjerde kvartal må betraktes som "en negativ topp", og spår stadig minkende underskudd de nærmeste kvartalene. Denne meldingen er en nyhet i seg selv, da Amazon tidligere alltid har advart om at stadig driftsunderskudd var nødvendig for å bygge bedriften.

Forholdsvis nytt er også Amazons offensive satsing på utlandet. Bare ett år etter lanseringen av britiske Amazon.co.uk og tyske Amazon.de (Q4 1998) var det samlede salget på de to nettstedene kommet opp i småpene 71 millioner dollar.

- På lang sikt er det mulig at Amazon vil trekke mer enn halvparten av av sitt totale salg fra andre steder enn USA, sier Bezos.

Ifølge Amazons regnskap hentet selskapet 19 prosent av omsetningen i fjerde kvartal '98 utenfor USA.

Rapporten ble nettkastet live og ligger tilgjengelig på firmaets websider.

Til toppen