Amazon Fire OS

Amazon fjernet kryptering i det stille

Mens Apple kjemper mot FBI gjør Amazon stikk motsatt.

Amazon begynner nå å selge Kindle Fire i 170 land. Toppsjef Jeff Bezos viser her frem brettene ved USA-lanseringen høsten 2012.
Amazon begynner nå å selge Kindle Fire i 170 land. Toppsjef Jeff Bezos viser her frem brettene ved USA-lanseringen høsten 2012. (Bilde: David McNew/Getty Images/All Over Press)

Mens Apple kjemper mot FBI gjør Amazon stikk motsatt.

Apple får bred støtte fra konkurrenter i sin pågående kamp mot FBIs forsøk på å undergrave sikkerheten i produktene deres.

Et unntak later til å være Amazon. Helt i det stille har nettgiganten av alle ting fjernet muligheten for å kryptere lokalt innhold på enhetene de leverer.

Det er en kontroversiell oppdatering til operativsystemet Fire OS 5 som nå overrasker. Reaksjonene i Amazons eget brukerforum er en blanding av sjokk og vantro.

Men Amazon støttet jo Apple?

Dette til tross for at Amazon faktisk har skrevet seg på listen over selskaper med støtteerklæringer til Apple i saken mot føderalt politi som krever hjelp til å komme seg inn på en låst iPhone.

Fire OS er Amazons egen Android-variant, en såkalt avgrening eller fork av Googles operativsystem. De benytter operativsystemet blant annet på sine nettbrett og lesebrett i seriene Kinde Fire og Amazon Fire HD, Amazon Fire TV (en Chromecast-konkurrent) og smartmobilen Fire Phone.

Sistnevnte floppet for øvrig etter lanseringen i 2014, og det er uvisst om Amazon planlegger flere smarttelefoner. Fire-produktene har i liten grad vært solgt og markedsført utenfor USA.

Antyder at krypteringen ble lite brukt

Kundene har i praksis nå bare tre valg, skriver The Verge. De kan nekte å installere oppdateringen, men da får de heller ikke fremtidige sikkerhetsfikser og ny funksjonalitet; De kan ta imot oppgraderingen og la humla suse; Eller de kan slutte å bruke Fire-enhetene sine.

Det er ifølge teknologinettstedet uvisst hva som ligger bak Amazons valg.

Selskapet gir dem en vag forklaring, som ikke bidrar til å oppklare hvorfor de fjerner støtten for kryptering av lokalt innhold. Det er mest en bekreftelse på at muligheten er tatt vekk.

– Da vi lanserte Fire OS 5 fjernet vi enkelte enterprise-funksjoner som vi oppdaget at kundene ikke benyttet seg av, sier en ikke-navngitt talsperson i Amazon til The Verge.

Til toppen