RESULTATERFINANS

Amazon garanterer en riktig «god jul»

Overskuddet kan bli enormt, og investorene gleder seg.

Amazon-topp Jeff Bezos garanterer overskudd i julesesongen. Det kan bli alt mellom 80 millioner dollar og 1,28 milliarder dollar, ifølge guidingen.
Amazon-topp Jeff Bezos garanterer overskudd i julesesongen. Det kan bli alt mellom 80 millioner dollar og 1,28 milliarder dollar, ifølge guidingen. Bilde: Ted S. Warren, AP/NTB scanpix
26. okt. 2015 - 09:42

Amazon omsatte for 25,4 milliarder dollar siste kvartal, som ble avsluttet 30. september. Det er opp 23 prosent mot samme periode i fjor. Tallene ble presentert i forrige uke.

Etter skatt satt de igjen med et overskudd på 79 millioner dollar. Samme kvartal i fjor ble gjort opp med et underskudd på 437 millioner dollar.

Også i forrige kvartal viste Amazon at de kan tjene gode penger. Det var første gang på lenge.

Les saken: Amazon sjokkerte med overskudd

Salg av elektronikk og forbrukervarer, deres soleklart største inntektspost med 23,3 milliarder dollar i siste kvartal, er en klassisk lavmargin-business.

Cloud eller nettskyvirksomheten, det vil si Amazon Web Services (AWS), der kunder leier datakraft og lagringsplass fra virtuelle servere, er en langt viktigere kilde til lønnsomhet. Merk at omsetningen her bare er en brøkdel av omsetningen fra nettgigantens salg av fysiske varer.

Garanterer «god jul»

De drøyt 2 milliarder dollar som AWS omsatte for i perioden, ga alene et positivt bidrag til driftsresultatet på 521 millioner dollar.

Ved resultatfremleggelsen gjorde Amazon-gründer og toppsjef Jeff Bezos noe uvanlig. Han leverte en prognose for det inneværende julekvartalet, der han garanterte overskudd.

Det er første gang siden 2010 at Bezos forsikrer investorene at julekvartalet vil være lønnsomt, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg, som gjør et poeng av at Amazon har en lang historie med ekstreme slingringsmonn i sine prognoser.

Slik også denne gang. Amazon venter seg at salget i innværende kvartal vil løfte seg mellom 14 og 25 prosent til et sted mellom 33,5 og 36,75 milliarder dollar, samt et positivt driftsresultat på mellom 80 millioner dollar og 1,28 milliarder dollar.

Børsrally

Trass det enorme slingringsmonnet på 1,2 milliarder dollar, så ble markedet begeistret av lovnaden om enda et kvartal, det tredje på rad, med overskudd for Amazon.

I utvidet handel økte den allerede historisk høye aksjekursen til Amazon med nye 13 prosent.

Entusiasmen fortsatt fredagen og da Wall Street stengte handelen før helgen ble Amazon-aksjen handlet for over 599 dollar per stykk.

Hittil i år er verdien til Amazon dermed nesten doblet. Veksten tilsvarer over 93 prosent og gir en markedsverdi for nettgiganten på drøyt 280 milliarder dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.