Amazon med billig, ubegrenset lagringsplass

Kombinert med API gir det interessante muligheter.

Amazon med billig, ubegrenset lagringsplass
Kombinasjonen av ubegrenset lagringsplass til lavpris og et åpent programmeringsgrensesnitt bør være attraktivt for applikasjonsutviklere. Bilde: Amazon.com

Også som privatperson kan det være kjekt bruke en nettbasert tjeneste til backup og deling av filer. Noen trenger kanskje ikke mer enn et par titalls gigabyte med plass, mens andre med multimedieinnhold har behov for langt mer. Det blir fort dyrt når man kommer opp i en terabyte eller mer. Men det finnes også tjenesteleverandører som tilbyr mer eller mindre ubegrenset lagringsplass til en pris mange kan akseptere. Norske Jottacloud er blant disse.

Enkel men ubegrenset

Men i går kunngjorde Amazon at selskapets skybaserte og forbrukerrettede lagringstjeneste, Cloud Drive, nå tilbys med ubegrenset lagringsplass for så lite som 60 dollar (470 kroner) i året. Eventuell merverdiavgift kommer på toppen av dette.

Pris er selvfølgelig ikke alt, og funksjonaliteten som tilbys av de offisielle klientene til Amazons tjeneste, er temmelig begrenset. Man kan bruke nettlesere eller en egen applikasjon som er tilgjengelig for Android, iOS, OS X og Windows. Men disse tilbyr stort sett bare helt grunnleggende funksjonalitet for opp- og nedlasting av mapper og filer. For filer større enn 2 gigabyte, må applikasjonen brukes. Det er heller ingenting som tyder på at filene er sikrere mot innsyn hos Amazon enn hos andre, amerikanske tjenester.

Programmeringsgrensesnitt

Dersom Cloud Drive skal bli en reell konkurrent til for eksempel Jottacloud, kreves det mer funksjonalitet. Dette inkluderer ikke minst automatisk synkronisering med valgte filer og mapper på brukerenheten. Foreløpig er dette ikke tilgjengelig, men Amazon åpnet i november i fjor et programmeringsgrensesnitt for Cloud Drive. Dette gjør at tredjepartsutviklere kan bruke tjenesten til å tilby mer langt funksjonalitet enn det Amazon tilbyr som standard, gjennom egne applikasjoner. En mulighet er for eksempel brukerstyrt kryptering og dekryptering i klienten.

Men foreløpig er utvalget av applikasjoner med Cloud Drive-integrasjon tilsynelatende ganske begrenset.

Ikke bare egne filer

Mange applikasjoner som tilbys i dag, lagrer data i nettskyen for at de skal kunne synkroniseres mellom ulike enheter. Ofte er dette lagringsplass som applikasjonsleverandøren kontrollerer, administrerer og betaler for. Dersom applikasjonsbrukerne uansett har ubegrenset lagringsplass i en nettskybasert tjeneste som Cloud Drive, vil det trolig for mange være uproblematisk for brukeren at applikasjoner automatisk lagrer sine brukerdata i brukerens lagringsplass i en tjeneste som Cloud Drive. Brukeren får samtidig full kontroll over dataene og kan når som helst slette dem fra lagringstjenesten og være sikker på at de faktisk har blitt slettet, og dermed er utilgjengelige for applikasjonsleverandøren i framtiden.

Foto og video

Som Teknisk Ukeblad skriver i denne saken, tilbys det nå også et Cloud Drive-abonnement som tilbyr ubegrenset lagringsplass for 12 dollar i året. Men dette er begrenset til bilde- og videofiler. Til TU sier Roland Rabben, daglig leder i Jottacloud, at man hos tjenesten får norsk personvern og kundeservice, samt rask overføringshastighet. Det er også faktorer som bør med i vurderingen.