FORBRUKERTEKNOLOGI

Amazon neppe til Norge

Satser heller på Sverige.

Amazon, med gründer  og toppsjef Jeff Bezos i spissen, er på vei inn i det svenske bokmarkedet. Det norske, ser det ut til, kommer giganten til å holde seg unna.
Amazon, med gründer og toppsjef Jeff Bezos i spissen, er på vei inn i det svenske bokmarkedet. Det norske, ser det ut til, kommer giganten til å holde seg unna. Bilde: Patrick Fallon/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
12. nov. 2013 - 09:08

E-handelsgiganten Amazon har i lengre tid forhandlet med svenske bokaktører om å etablere seg i det svenske markedet, melder den svenske storavisen Dagens Nyheter. Amazon skal i ett års tid ha forhandlet med Bokrondellen, som samler dataene som kreves for å selge bøker og ebøker i det svenske markedet.

Dermed kan det snart bli aktuelt for Amazon å selge svenske bøker gjennom sitt nettverk, deriblant ebok-leseren Kindle.

Men i Norge er det lite tegn til at Amazon vil komme seg inn. Ifølge NRK har Amazon ikke blitt enige med den norske Bokdatabasen om en avtale. Dette er nødvendig for å etablere seg i det norske markedet.

– Jeg kan ikke si noe mer enn at vi var i kontakt for halvannet år siden. Da snakket Amazon om å etablere seg i Norge, og de tok kontakt med Bokdatabasen fordi de trengte metadata om bøkene. Men vi ble ikke enig om noen avtale. Etter det har jeg egentlig ikke hørt noen ting, så jeg kan avkrefte at vi er i kontakt med dem, sier Bente Franck-Sætervoll, administrerende direktør i Bokdatabasen, til NRK.no.

Ute en slik avtale vil det være nesten umulig for Amazon å etablere seg i det norske markedet. Ifølge NRK ble partene uenige om betalingen. Amazon ville nemlig ikke gå med på Bokdatabasens standardavtale, som blant annet innebærer at nettbokhandlerne må gi en del av omsetningen til databasen, samt gi innsyn i salgstall om omsetning.

Amazon har stått i front for utbredelsen av eboken i det amerikanske markedet gjennom tjenesten Kindle. Men norske forleggere har vært skeptisk til den amerikanske giganten: Årsaken er at de tøffe krav til priser og marginer. Forlagene, som selv er tungt inne på bokhandlersiden, frykter følgene dersom en utenlandsk aktør kommer rullende inn i det norske markedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.