JUSS OG SAMFUNN

Amazon og politiet setter ansiktsgjenkjenning på vent i et år

Amazon og politiet i USA legger sitt omdiskuterte samarbeid om ansiktsgjenkjenning på is i et år, etter anklager om at det egger til rasisme og diskriminering.

Menneskerettsorganisasjoner og Amazons egne ansatte har lagt press på selskapet for å sette en stopper for salg av AI-teknologi og programvare til myndighetene, og påpeker at det både kan bli brukt til å bryte folks rett til privatliv og til å gå etter minoriteter.
Menneskerettsorganisasjoner og Amazons egne ansatte har lagt press på selskapet for å sette en stopper for salg av AI-teknologi og programvare til myndighetene, og påpeker at det både kan bli brukt til å bryte folks rett til privatliv og til å gå etter minoriteter. Illustrasjon: Colourbox
11. juni 2020 - 08:01

Uttalelsen fra Amazon onsdag kommer etter sterkt press, underskriftskampanjer og samme uke som IBM uttalte at selskapet slutter å tilby ansiktsgjenkjenningsteknologi, fordi teknologien kan føre til diskriminering og brudd på menneskerettighetene.

Amazon sier avgjørelsen ble truffet for å gi Kongressen nok tid til å innføre regler for «å styre etisk bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi». Amazon understreker at teknologien fortsatt vil kunne brukes av organisasjoner som beskytter barn mot overgrep og menneskehandel.

Ericsson-sjef Börje Ekholm får betydelig færre kolleger. Bildet er fra Mobile World Congress i 2022.
Les også

Ericsson: Kvitter seg med 1200 ansatte

Under press

Menneskerettsorganisasjoner og Amazons egne ansatte har lagt press på selskapet for å sette en stopper for salg av AI-teknologi og programvare til myndighetene, og påpeker at det både kan bli brukt til å bryte folks rett til privatliv og til å gå etter minoriteter.

Da IBMs administrerende direktør Arvind Krishna tidligere i uka kunngjorde at IBM ikke lenger vil tilby programvare for generell ansiktsgjenkjenning eller -analyse (AI), sa han til Kongressen i et brev at IBM mener produsenter og brukere av AI-løsninger har et delt ansvar for å teste AI-løsninger for fordommer, spesielt når løsningene brukes av politiet.

De pågående demonstrasjonene mot rasisme i kjølvannet av drapet på George Floyd har også satt i gang denne diskusjonen rundt politiets bruk av teknologi og overvåking av amerikanske nabolag.

Som et av flere store teknologifirmaer har IBM som forsøkt å forbedre nøyaktigheten til ansiktsskanningsprogramvare. Selskapet opplyser at det da fant at teknologien kategoriserte folk basert på kjønns- og raseforskjeller. Den administrerende direktøren stiller derfor spørsmål ved om slik teknologi i det hele tatt skal brukes av politiet.

Kriminaliteten har i 2023 hatt stor geografisk spredning og rammet bredt, skriver Kripos-sjef Kristin Kvigne i en rapport om cyberkriminalitet.
Les også

Utropstegn ved KI i rapport om cyberkriminalitet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.