Amazon og Wal-Mart inngår forlik

Begge de to prominente selskapene hevder å ha vunnet saken som ikke rakk å komme for retten før Wal-Mart og Amazon.com kom til enighet.

Begge de to prominente selskapene hevder å ha vunnet saken som ikke rakk å komme for retten før Wal-Mart og Amazon.com kom til enighet.

Den amerikanske billigbutikk-kjeden Wal-Mart saksøkte i oktober i fjor Amazon.com for å ha kuppet 15-20 Wal-Mart-ansatte siden september 1997 og stjålet forretningshemmeligheter. Wal-Mart er den største arbeidsgiveren i privat sektor i USA med over 900.000 ansatte.

Deretter kom Amazon med et motsøksmål hvor Wal-Mart blant annet ble anklaget for å spre dårlige rykter om Amazon.

Rett før rettssaken skulle starte kom de to selskapene imidlertid til enighet.

Amazon.com gikk med på å overflytte noen av de ansatte som kom fra Wal-Mart til andre stillinger og hevdet at deres eks-Wal-Martere ikke skulle jobbe med prosjekter hvor de kunne benytte Wal-Marts forretningshemmeligheter.

I tillegg ble selskapene enige om å ikke ta ansatte fra hverandre i løpet av det kommende året. Ingen erstatningssummer ble utbetalt i forliket.

Også Drugstore.com, som Amazon nylig kjøpte 46 prosent av, var involvert i disputten, siden noen av de tidligere Wal-Mart-ansatte hadde begynt i dét selskapet.

Amazon gikk også med på å returnere Wal-Marts dokumenter. Om Amazon har hatt nok tid til å utnytte ekspertisen til de rekrutterte medarbeiderne fra Wal-Mart er foreløpig ukjent, skriver The Industry Standard. En talsmann for Wal-Mart sier at selskapets forretningshemmeligheter ikke er kommet ut.

- Vi har fått løfter om at Amazon ikke har den informasjonen, og vi tar deres ord for det, sier han.

Nyhetstjenesten News.com karakteriserer Amazon som en vinner i denne saken, fordi Amazon får beholde de tidligere Wal-Mart-ansatte som tekniske medarbeidere, og sannsynligvis har disse allerede implementert systemene. Rich Gray, en av advokatene, sier at i et slikt søksmål, hvor tiltalte kan komme seg unna uten noen påbud, er det en seier for forsvarerne.

Wal-Marts talsmann er uenig og mener selskapet gjennom denne avtalen har oppnådd alt de ville da de saksøkte Amazon i utgangspunktet.

Washington Post skriver at saken blir sett på som en bjellesau i en verden av høyteknologisk intellektuell eiendom. Et problem er at mange ingeniører eller IT-ansatte hopper fra firma til firma svært ofte, og liknende forretningshemmelighets-søksmål dukker opp over hele Silicon Valley.

Til toppen