Amazon oppgraderer «nettskyen»

Gjør det lettere å kjøre virtuelle image på Amazons serverpark.

Amazon oppgraderer «nettskyen»

Gjør det lettere å kjøre virtuelle image på Amazons serverpark.

Google er kanskje selskapet som er mest kjent for sine gigantiske serverparker, men det er «nettbokhandelen» Amazon som har kommet lengst i å tilby andre å bruke ressursene i det som gjerne kalles nettskyen, eller «the cloud» på engelsk.

Amazon tilbyr flere tjenester for de som ikke ønsker å operere sin egen serverpark. Den mest kjente er kanskje Amazon S3 (Simple Storage Service), som lar kundene bruke Amazons gigantiske serverpark til å lagre sine data gjennom et programmeringsgrensesnitt. Dermed kan man lage en netttjeneste uten å selv måtte administrere massive lagringsmengder.

En annen populær tjeneste er Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud). Den lar kundene kjøre ferdig installerte operativsystem gjennom virtuelle image laget med virtualiseringssystemet Xen fra Citrix' datterselskap XenSource.

Frem til nå har det ikke vært mulig å bruke denne tjenesten til å lagre data, så de som ønsker å kjøre servere som lagrer innhold har vært nødt til å sette opp en kombinert løsning der de bruker både EC2 og S3.

Dette er i utgangspunktet ikke noe stort problem, og det er også i samsvar med god applikasjonsdesign å skille datalagringen fra programvaren som kjører. Det hever imidlertid terskelen for hva som kreves for å ta i bruk Amazon S3, og mange har ønsket seg muligheten til å kjøre hele servere med lagringskapasitet på EC2.

Amazon åpnet for dette til utvalgte private betatestere i april, og nå er de i ferd med å åpne denne muligheten for alle kundene.

Foreløpig legger Amazon en begrensning på 1 terabyte med data. Denne vil ikke være en del av den virtuelle serverinstallasjonen, men vil på mange måter fremstå som en virtuell SAN-løsning i Amazons nettsky.

Googles konkurrerende løsning heter Google App Engine. Den skiller seg imidlertid ut gjennom at den foreløpig bare kan kjøre løsninger utviklet med programmeringsspråket Python.

Her kan du lese mer om Amazon EC2

    Les også:

Til toppen