KARRIERE

Amazon rammet av streik

– 2.000 ansatte la ned arbeidet mandag. Nektes tariffavtale.

Bildet er fra et tilfelle av undersøkende journalistikk ved Amazons pakkesentraler i England, ikke den pågående streiken i Tyskland.
Bildet er fra et tilfelle av undersøkende journalistikk ved Amazons pakkesentraler i England, ikke den pågående streiken i Tyskland. Bilde: Jonathan Hordle/Rex/All Over Press

Da morgenskiftet begynte mandag skal 2.000 ansatte ha forlatt arbeidsplassene sine og innledet streik ved fire av Amazons distribusjonssentraler i Tyskland, melder New York Times.

Konfilkten har bakgrunn i at netthandelsgiganten nekter å inngå en kollektiv tariffavtale. Streiken er ventet å vare ut kveldsskiftet tirsdag, ifølge fagforeningen Vereinte Dienstleistunds-gewerkschaft (Ver.di).

– Vi vil ikke akseptere at selskapet dikterer lønn helt vilkårlig. Amazon nekter å anerkjenne den lovlig garanterte retten som tyske arbeidstakere har til å inngå tariffavtale, sier fagforeningsrepresentant Stefanie Nutzenberger i en uttalelse.

Arbeidsgiveren hevder at antallet streikende er betydelig mindre enn enn de to tusen som fagforeningen har tatt ut.

– Færre enn 600 ansatte på morgenskiftet fulgte anmodningen om å gå til streik. Streiken kommer derfor ikke til å påvirke leveransetidene våre, sier talskvinne Anette Nachbar.

Verdens største netthandel har om lag 9.000 fulltidsansatte, samt flere tusen midlertidig ansatte ved til sammen ni distribusjonssentre i Tyskland.

Ifølge Ver.di er Amazon.com å regne som en forhandler eller butikkjede, som følgelig er underlagt tyske lover som gir rett til tariffavtale. Selskapet er av en annen oppfatning og insisterer på at de varelagrene er å regne som logistikksentraler med andre vilkår.

Fagforeningen har samlet over to millioner organiserte medlemmer i Tyskland. Ver.di har vært i konflikt med Amazon siden våren 2013 med flere aksjoner. Mandag var likevel første gang de gjennomførte en koordinert streik ved fire av selskapets anlegg.

Amazon.com ble startet i 1995 og etablerte seg raskt som verdens uten sammenligning største varehandel på nett. Siden begynnelsen med bøker har sortimentet utvidet seg enormt. Selskapet ble senere pionerer med ebokleseren Kindle og har i nyere tid utfordret også med egne nettbrett, smarttelefon og tilhørende appbutikk og innholdsdistribusjon. Ikke minst er Amazon i dag regnet som den ledende leverandøren af skytjeneste og utleie av datakraft over nettet.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.