Amazon sjokkerte med overskudd

Viser at også de kan tjene gode penger. Aksjen skyter til værs.

Amazon sjokkerte med overskudd
Toppsjef Jeff Bezos kan smile etter et overraskende godt kvartalsresultat. Amazon.com løftes nå til nye høyder på børsen. (Arkivfoto) Bilde: Ted S. Warren, AP/NTB scanpix

Amazon.com overrasket med et for dem uvanlig (høyt) overskudd. Det ga investorer fornyet tro på nettgiganten, som gjør et byks på børsen.

Aksjekursen lå allerede før det siste hoppet rekordhøyt. Kursen steg til nye høyder etter at tallene for siste kvartal ble presentert torsdag.

Etter Nasdaq-børsens stengetid er kursen opp 17,2 prosent og aksjen handles nå for rundt 565,50 dollar.

I kvartalet som ble avsluttet 30. juni fikk Amazon et overskudd etter skatt på 92 millioner dollar, mot et underskudd samme tid i fjor på 126 millioner dollar.

Analytikere hadde ventet underskudd denne gangen også, for selskapet som sjeldent leverer gevinst, men heller bruker å pløye pengene inn i langsiktige investeringer.

Andre tall: Microsoft leverte brak-underskudd

Folk handler

Omsetningen i kvartalet er også opp 20 prosent til 23,2 milliarder dollar. Salget ville økt 27 prosent uten de ugunstige valutasvingningene (sterk dollar), blir det oppgitt i regnskapet.

Salg av elektronikk og andre forbrukervarer er netthandelsgigantens største inntektskilde. God fart i Nord-Amerika økte omsetningen der med 31 prosent til 13,8 milliarder dollar. I resten av verden er denne posten opp 10 prosent til 5,4 milliarder dollar.

«Media» (innhold som e-bøker, filmer, apper etc.) økte langt mer beskjedne 6 prosent til 2,6 milliarder dollar i Nord-Amerika, mens denne posten i regnskapet faktisk sank 12 prosent til drøyt 2 milliarder dollar internasjonalt, igjen i siste kvartal målt mot samme periode i fjor.

Listen over kvartalets høydepunkter, som selskapet ramser opp i kunngjøringen, er for lang til å gjengi her. Men vi merker oss at Amazon har lansert 350 «betydelige» nye funksjoner og tjenester på AWS-området i perioden.

Nettskyen vokser

Amazon Web Services (AWS), selskapets omfattende portefølje av skytjenester, økte omsetningen rundt 81 prosent til 1,82 milliarder dollar.

Selskapet er pioneren og etter manges syn ledende i verden på nettskytjenester, men dette er områder der også konkurrenter som Microsoft, IBM, Oracle og mange andre opplever kraftig vekst.

Anbefalt fra arkivet: Norske Atle står bak Amazon-skyen

Et nytt AWS-datasenter som ble åpnet i tyske Frankfurt i oktober 2014 oppgis være den raskest voksende sentralen deres internasjonalt til nå.

Det fremgår at Amazon også øker satsingen sin i India, der de skal åpne en ny AWS-region (nytt datasenter) i løpet av 2016.

Lysere prognoser

Selskapet leverte også prognoser for inneværende kvartal, som er langt lysere enn ventet med en anslått salgsvekst på mellom 13 og 24 prosent.

Selskapet avrundet siste kvartal med 183.000 fast- og deltidsansatte, en vekst på 38 prosent det siste året.

Les også: Amazon-ekspert etablerer seg i Norge