JUSS OG SAMFUNN

Amazon skal inn på musikkmarkedet

Internettbokhandleren Amazon.com, som omsatte for over én milliard norske kroner i fjor, skal i løpet av 1998 forsøke seg på handel av musikk via web. Dominerende musikkforhandlere på nettet, som CDnow og N2K, har fryktet at dette ville skje.

Herman Berg
26. feb. 1998 - 10:03

Reuters melder at Amazon.com, den suverent største online-bokhandleren, har planer om å gjøre innhogg i det verdensomspennende markedet for onlinesalg av musikk og siterer en talsmann for selskapet. MSNBC hevder at Jeff Bezos & Co har vært i møter med alle de store plateselskapene.

Amazon hadde en fantastisk omsetning på 147,8 millioner amerikanske dollar på online-salg av bøker i regnskapsåret 1997 (rundt 1,11 milliarder norske kroner etter dagens kurs), ifølge en pressemelding fra selskapet. Omsetningen i 1996 var på 15,7 millioner dollar (118 millioner kroner), noe som innebærer en økning på 838 prosent i løpet av ett år.

Ifølge Morgan Stanley har Amazon nå 80 prosent av boksalget online, mens nyhetsbrevet Electronic Advertising & Marketplace Report har estimert at den største webkonkurrenten, den gamle, ærverdige bokhandleren Barnes&Noble, kun solgte for rundt 25 millioner dollar i fjor (188,2 millioner kroner etter dagens kurs)

Men tapene til markedslederen stiger suksessivt. Amazon.com hadde et underskudd på 27,6 millioner dollar (rundt 208 millioner kroner) etter skatt, mot et 1996-resultat på minus 5,8 millioner dollar, (43,7 millioner kroner).

Likevel er Amazon sett på som en av de få suksesshistoriene innen netthandel så langt. Og konkurrenter i mange bransjer frykter at selskapet skal utnytte sitt distribusjonsapparat og tyngde nettopp i deres segment. MSNBC skriver at potensialet til Amazon er enormt fordi over 1 million (nærmere 1,5 ifølge Amazons egne tall) kyberhandlende nå også vil få sjansen til å kjøpe CD-plater.

Potensielle konkurrenter som de rendyrkede online-forhandlerne CDnow og N2K har allerede inngått eksklusive markedsføringsavtaler med noen av verdens best besøkte webtjenester. Yahoo! er et eksempel, og søkeselskapet melder da også at det ikke vil bli mulig for Amazon å markedsføre musikk på Yahoo! Amazon har inngått en egen avtale med Yahoo! om ekslusivt salg av bøker.

Mark Hardie, analytiker ved Forrester Research, sier til Reuters at begge de to store musikkforhandlerne har uttrykt bekymring for at en stor aktør som Amazon skal entre markedet. CDnow og N2K har registrert tap på rundt 20 millioner dollar hver i fjor (150,5 millioner kroner hver).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.