RESULTATERFINANS

Amazon sliter med tilliten

En analyse av e-handelsselskapet Amazon har skapt sjokkbølger i Wall Street. Den konkluderte med en mørk fremtid for Amazon og dens like, noe Amazon selv er sterkt uenig i. Aksjen i selskapet har falt markant i markedsverdi den siste tiden.

Sigvald Sveinbjørnsson
27. juni 2000 - 09:29

Den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers slapp en analyse som var svært negativ til Amazon.com fremtid, og som rådet investorer med omtanke for seg selv å holde seg langt borte fra selskapet. Blant annet ble det sådd tvil om selskapets likviditet, og hvorvidt selskapet er i stand til å betjene sine låneforpliktelser.

Analytikeren i den respekterte investeringsbanken baserte sin analyse på noe så utradisjonelt som tradisjonelle handelsbedrifter, og ikke e-handelsbedrifter som tidligere. Cash-flow, svak ledelse av investert kapital, hard konkurranse samt høy gjeld var gjennomgangstonen. Tidligere har markedsandel og

fremtidsversjoner vært fundamentet til analyser og anbefalinger av selskap som Amazon.com.

Fredag forrige uke falt Amazon vanvittige 20 prosent, hvilket signaliserer at investorene har hørt på analysen og vil vekk fra selskapet.

Flere frykter at e-handelsselskaper vil gå konkurs eller avvikles grunnet pengemangel. Hvis selskapene ikke skal prises "inn i den nye økonomien," men etter samme lest som tradisjonelle handelsbedrifter, kan det gå riktig galt. Da kan det bli vanskelig å få inn penger fra investorer samtidig som pengereising gjennom utstedelse av konvertible lån, og lån generelt, vil bli en tyngre oppgave.

Frykten går i all enkelhet ut på at hvis et av disse selskapene, for eksempel Amazon, skulle gå tom for klingende mynt, vil dette bety begynnelsen på slutten.

Amazon.com tilbakeviser uansett på det sterkeste at de har problemer, verken med klingende mynt eller likviditet.

- Dette er rett og slett tull, sier Bill Curry, talsmann for Amazon til nyhetsbyrået Reuters.

- Vi er ikke i nærheten av å gå tom for penger. Alle som forstår cash-flow dynamikken i denne sektoren forstår dette, fortsetter talsmannen.

Curry bemerket at selskapet hadde nærmere 1 milliard dollar, 9 milliarder dollar, i cash da første kvartal var slutt. Samtidig fortalte han at det var forventet en positiv cash-flow i slutten av året.

Les mer om Amazon.com i første kvartal:


Amazon.com øker men taper

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.