Amazon taper andeler i nettskyen

Microsoft og IBM øker omsetningen langt raskere.

Amazon taper andeler i nettskyen
Omsetningen av nettskybaserte infrastrukturtjenester hos de fem største leverandørene i andre kvartal i år, samt omsetningsveksten sammenlignet med samme kvartal i fjor. Bilde: Synergy Research Group

Synergy Research Group kom denne uken med en rapport om omsetningen til de fem største leverandørene av nettskybaserte infrastrukturtjenester i andre kvartal i år. Sammenlignet med samme kvartal i fjor er det klart at Microsoft er i særklasse når det gjelder vekst i omsetningen av nettskybaserte infrastrukturtjenester, med 164 prosent høyere omsetning enn for et år siden. Men også IBM opplever en vekst – 86 prosent – som er betydelig høyere enn den generelle veksten i markedet, som har vært på drøyt 45 prosent, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Ifølge Synergy ble det totalt omsatt for 3,7 milliarder dollar i dette markedet. Tallene inkluderer også hybride og private nettskyer, i tillegg til IaaS (Infrastructure as a Service ) og PaaS (Platform as a Service). SaaS (Software as a Service) er ikke inkludert.

Fortsatt er Amazons AWS (Amazon Web Services) den mest brukte nettskytjenesten, i alle fall når man måler i omsetning. Omsetningen øker mer enn den gjør i det samlede markedet, men bare litt. Det gjøre at AWS ikke lenger omsetter for mer enn nettskytjenestene til de fire største konkurrentene til sammen, slik tilfellet var for et år siden.

– Både Microsoft og IBM gir nettskyen mye fokus, og det dreier seg ikke bare om snakk. Det støtter opp om dette med store investeringer, sier John Dinsdale, sjefanalytiker i Synergy, til amerikanske Computerworld.

– Dette er i stor kontrast til Google, som har sine nettskytilbud der ute, men du får ikke følelsen av at dette er blant Googles topp-prioriteringer. Og nettskyen ble ikke nevnt en eneste gang under Googles resultatsamtale (med analytikere, journ. anm.), sier Dinsdale.

Veksten til Salesforce er derimot enda lavere, 38 prosent, men selskapet beholder likevel fjerdeplassen i dette markedet, foran Google.

– Det blitt klart at AWS endelig har støtt tøff konkurranse. Selv om de fortsatt er en formidabel leder i markedet, gjør Microsoft store framskritt innen IaaS og PaaS, mens IBM nå har er en klar leder i segmenter for private og hybride infrastrukturtjenester, sier Dinsdale i en pressemelding.

I forrige kvartal omsatte Amazon slike tjenester for nærmere én milliard dollar. Alle konkurrentene ligger et godt stykke bak dersom man bare ser på infrastrukturtjenestene. Men ifølge Synergy omsetter både Microsoft og IBM nettskyrelaterte produkter og tjenester for omtrent én milliard dollar i kvartalet, dersom man inkluderer SaaS/programvare, nettskyrelatert maskinvare og tilknyttede tjenester.

Les mer om: