JUSS OG SAMFUNN

Amazon tar første stikk mot Barnes & Noble

De to store erkerivalene innen amerikansk bokbransje for tiden, Amazon og Barnes & Noble, utkjemper nok et slag i rettsapparatet. Nå har Amazon saksøkt BarnesAndNoble.com og i første runde klart å hindre konkurrenten i å benytte e-handelssystemet sitt.

Herman Berg
10. des. 1999 - 12:01

Det er gått to vanlige år og enorme mengder online-transaksjoner siden Amazon.com og Barnes & Noble kjempet om tittelen "verdens største bokhandel". En kostbar og langvarig prosess i rettsalen ble aldri noe av da de to partene inngikk forlik høsten 1997.

Dermed ble dette ikke avgjort gjennom rettssystemet hvem som hadde rett i å kalle seg klodens største.

Nå er de to bokkjedene tilbake igjen i ringen. Denne gangen dreier det seg ikke om markedsføring, men om teknologi. Amazon hevder at Barnes & Noble har kopiert e-handelssystemet som Amazon har brukt på sin egen tjeneste siden september 1997.

Internettselskapet fikk innvilget patentet den 28. september i år. Amazons patent på netthandel

Det tok mindre enn én måned før Amazon opptrådte som en skikkelig mediemastodont og slengte registreringen i ansiktet på Barnes & Noble.

Nå har Barnes & Noble fått et foreløpig forbud mot å bruke handelssystemet (som kalles "1-Click"(R)) inntil saken kommer opp i retten.

Gjennom systemet trenger kundene til Amazon å skrive inn adresse og andre data kun én gang. Neste gang man er inne for å handle et produkt "husker" systemet hvor produktet skal leveres og hvilken konto som skal belastes.

- Patentsystemet er designet for å oppmuntre til innovasjon på vegne av kundene. I 1997 var dette et vesentlig skritt fremover for online-kundene som innebar tusenvis av timer med hardt arbeid, sier Amazon-gründer Jeff Bezos i en pressemelding.

I sin egen erklæring sier BarnesAndNoble.com at de regner med å kunne beholde sin teknologi. Likevel sier representanter for selskapet, ifølge InfoWorld, at de vil framskynde sitt nye system, "Express Checkout".

Dette handelssystemet skulle egentlig lanseres etter jul.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.