Amazon tynges av feilslått investering

Satset på Groupon-konkurrent.

Amazon tynges av feilslått investering
Amazon-sjef Jeff Bezos leverte et uventet stort underskudd. Bilde: Patrick Fallon/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Den globale nettbutikken Amazon.com drives med syltynne marginer, samtidig som de investerer stort i infrastruktur for å effektivisere vareutsendelser, særlig i USA. Siden i vinter har det vært klart at Amazon risikerte et underskudd.

Tallene for tredje kvartal, som ble kunngjort i går kveld norsk tid, viser imidlertid et overraskende stort nettoresultat på minus 274 millioner dollar, av en omsetning på 13,8 milliarder dollar.

Sammenliknet med tredje kvartal i fjor øker omsetningen med 27 prosent. Da var nettoresultatet positivt, 63 millioner dollar.

Det som trekker nettoresultatet mest ned, er en nedskriving av Amazons eierandel i LivingSocial på 169 millioner dollar. LivingSocial er en konkurrent til Groupon, som Amazon investerte 175 millioner dollar i, i desember 2010.

Amazons nedskriving signaliserer at verdien til ikke-børsnoterte LivingSocial er falt med over 96 prosent på under to år. Sjokket over at Amazon kunne ha investert så feil, bidro til å sende Amazon-aksjen ned 6 prosent da kvartalstallene ble kjent. Så spratt de raskt oppover igjen, slik at kursfallet ble begrenset til 2 prosent.

Forklaringen er en intern presisering fra LivingSocial – som straks ble lekket til alt fra Reuters til All Things D – der det forklares at årsaken til deres miserable regnskapssituasjon er nedskrivninger på over 541 millioner dollar i tredje kvartal, slik at nettoresultatet endte på minus 566 millioner dollar av en omsetning på 124 millioner dollar. Driften er med andre ord ikke så ille, selv om den går med tap, og det er et lyspunkt: Kontantstrømmen var positiv i september, for første gang siden selskapet ble etablert i 2009. Dette lyset i tunnelen var altså viktig for vurderingen av Amazons tall.

Så er det et poeng at om man fjerner LivingSocial-nedskrivningen fra Amazons regnskap, kommer man likevel fram til et negativt driftsresultat, på 28 millioner dollar.

Årsaken til det er investeringene i infrastruktur, som skal sikre fortsatt høy omsetningsvekst. Det er krevende å levere vekstrater opp mot 30 prosent i en økonomi som på langt nær ekspanderer i samme takt. Den eneste metoden er å gjøre andre til tapere.

Analytikernes forventning til Amazon er så høy at de ble skuffet av en omsetningsvekst på 27 prosent. Ifølge Bloomberg hadde de ventet 100 millioner dollar mer.

I sin pressemelding bruker Amazon mye plass på å forklare at Kindle-serien av lesebrett og nettbrett ikke bare er deres mest framgangsrike produkter, uten å oppgi tall for verken volum eller omsetning. Toppsjef Jeff Bezos bruker også Kindle som symbol på selskapets forretningsetikk.

– Vår tilnærming går ut på å jobbe hardt for å kunne nøye oss med lavere pris. Den som selger ting ned mot selvkost kan tilby masse avansert maskinvare til svært lav pris, sier han i en kommentar.

Dette utfallet har klar brodd mot Apple. Bezos fulgte det opp med en sammenlikning mellom den helt nye iPad mini og Kindle Fire HD 8,9’’ som kommer i salg 20. november: Kindle har 193 prosent flere bildepunkter, 56 prosent større bildepunkttetthet, kan vise film og tv i HD, har bedre lyd, har bedre trådløst nettverk – og koster 30 dollar mindre.

Kindle er ikke bare fysiske lesebrett. Det er også en serie apper til alle aktuelle plattformer for pc og mobil.
Kindle er ikke bare fysiske lesebrett. Det er også en serie apper til alle aktuelle plattformer for pc og mobil. Bilde: David McNew/Getty Images / All Over Press

I inneværende kvartal venter Amazon en omsetning på mellom 20,25 milliarder dollar og 22,75 milliarder, det vil si mellom 16 prosent og 31 prosent over fjerde kvartal i fjor.

Driftsresultatet ventes å havne et sted mellom minus 490 millioner dollar og pluss 310 millioner dollar, mot pluss 260 millioner dollar i fjor. Fortsatt syltynne marginer, altså, slik at bunnlinjen kan slå begge veier. Enkel serieanalyse tyder på at Amazon må omsette for opp mot 21,8 millioner dollar for å oppnå et positivt resultat. Det tilsvarer en omsetningsvekst på 25 prosent.

For øvrig hilser Amazon Windows 8 med en ny tilpasset Kindle-app. E-bøker i Kindle-format kan leses på nær sagt hvilken klient som helst, og det er nærmest utrolig at norske e-bokforlag ser bort fra denne kjensgjerningen. Android, iOS, Windows, Mac – alle har en Kindle-app.

Les mer om: