BEDRIFTSTEKNOLOGI

Amazon utfordrer med søk for nettsteder

Samtidig begynner Microsoft å ta betalt for tilsvarende Bing-tjeneste.

Både Google, Microsofts Bing og Amazon.com tilbyr nå integrert, nettskybasert søk for nettsteder.
Både Google, Microsofts Bing og Amazon.com tilbyr nå integrert, nettskybasert søk for nettsteder.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. apr. 2012 - 13:47

Amazon lanserte i går CloudSearch, en nettskybasert tjeneste som kan tilby integrert søkefunksjonalitet for nettsteder og applikasjoner. Løsningen er basert på A9, den samme søketeknologien som brukes på Amazon.com.

CloudSearch skal være svært enkel å komme i gang med. Amazon lover at man kan ta i bruk tjenesten etter under en time med oppsett og indeksering av eksisterende data. Dataene kan gjøres tilgjengelige for tjenesten gjennom AWS Management Console, API-kall eller kommandolinjeverktøy. Samtlige data lagres i RAM.

Amazons prismodell er mer komplisert enn den Google tilbyr for Google Enterprise Search. Google tar betalt for antallet spørringer, fra opptil 20 000 spørringer i året og oppover, til en pris på 100 dollar i året og oppover.

Amazon har langt flere faktorer med i regnestykket. Dette inkluderer datamengden som skal installeres, CPU-bruken, ytterligere opplasting av data, endringer i hvilke datafelter som skal indekseres og mengden av utgående nettverksdata. For mindre nettsteder er nok ikke CloudSearch noe aktuelt alternativ til Googles løsning, men for nettsteder med mye data eller søking kan svaret være et annet.

Et tenkt eksempel som Amazon nevner er et nettsted med 100 000 enkle nøkkelordsøk daglig i en datamengde på 100 megabyte og med 50 daglige dataopplastinger, samt fire månedlige nyindekseringer. Dette vil koste omtrent 87 dollar i måneden.

Bing Search

Interessant nok kom også Microsoft med en lignende kunngjøring i går. I et blogginnlegg skriver selskapets Bing Developer Team at Bing Search API 2.0, som er en tilsvarende løsning som det blant annet Google og nå Amazon tilbyr, skal begynne å tilbys som en abonnementstjeneste via Windows Azure Marketplace. I en overgangsfase vil løsningen fortsatt tilbys gratis, men om noen måneder vil Microsoft begynne å kreve betalt for tjenesten.

Prisene er ennå ikke fastsatt, men det vil trolig ligge i området 40 dollar i måneden for 20 000 månedlige spørringer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.