FORBRUKERTEKNOLOGI

Amazon vil selge nettilgang til bøker

I samarbeid med forlag og forfattere, vil Amazon selge nettilgang til digitaliserte bøker.

4. nov. 2005 - 09:33

Amazon.com har kunngjort to nye boktjenester som kan legges ut på selskapets e-butikk neste år.

Amazon Pages skal gjøre det mulig for kunden å betale noen få øre for å kjøpe noen sider eller et kapittel fra en bok for å lese online. Ideen er at studenter og andre som er pålagt å lese en novelle eller en bestemt artikkel, skal kunne gjøre dette over nett, uten å være nødt til å kjøpe hele boka.

Amazon Upgrade skal la kunden «oppgradere» kjøpet av en papirutgave av en bok med full og evigvarende tilgang til den samme boka på nettet, med alle slags søkemuligheter. Amazon tenker seg at en bok som koster 20 dollar, kan oppgradere for et par dollar. Orker du ikke å bla i papirutgaven av kokeboka, kan du da søke gjennom den på nett for å finne ut hva som kan lages med råvarene du har i kjøleskapet.

Detaljer i prisingen, og i fordelingen av inntektene mellom Amazon, forlag og forfatter, er ikke kjent ennå. Det understrekes at avtalene Amazon skal inngå med forlag og forfattere for å tilby disse tjenestene, vil være ikke-eksklusive, slik at forlagene og forfatterne kan inngå tilsvarende avtaler med andre nettbutikker.

Ordningen er avhengig av en effektiv ordning for rettighetsstyring. Random House, en av USAs største forlag, har nettopp kunngjort en egen strategi for digitale rettigheter, og diskuterer med Amazon vilkårene for å være med på de to nye tjenestene.

De første reaksjonene fra amerikanske forlag er også positive. Forfatterforeningen Authors Guild er også i utgangspunktet positiv. Denne foreningen har saksøkt Google for dette selskapets bokskanningsprosjekt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.