TELEKOM

– Amazon ville kjøpe RIM

Blackberry-krise kan føre til oppkjøp.

Smarttelefonen Blackberry, som lages av det kanadiske selskapet Research in Motion, er i store problemer. Amazon kan bli redningen.
Smarttelefonen Blackberry, som lages av det kanadiske selskapet Research in Motion, er i store problemer. Amazon kan bli redningen. Bilde: Jonathan Ernst/Reuters/SCANPIX
21. des. 2011 - 09:55

Nyhetsbyrået Reuters meldte tirsdag kveld at det kanadiske selskapet Research In Motion (RIM), som står bak Blackberry-telefonen, skal ha vært i samtaler om oppkjøp med den amerikanske e-handelsgiganten Amazon. Amazon skal ha engasjert en investeringsbank med tanke på en mulig overtagelse i sommer, men det kom aldri til et formelt bud.

Men Amazon har ikke vært alene om å vise interesse for det kriserammede kanadiske smartmobilselskapet. Ifølge Wall Street Journal har også Nokia og Microsoft flørtet med ideen om sammen å kjøpe opp selskapet.

Forrige uke leverte RIM resultater for tredje kvartal som var svært svake. Omsetningen falt seks prosent, mens resultatet stupte 74 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det har fått rasende investorer til å kreve radikale endringer, som å endre ledelsen og selge selskapet til høystbydende.

Kraftig kursfall

Selskapets to toppledere, Jim Balsillie og Mike Lazardis, har lenge avvist store strategiske endringer, men har den siste tiden måtte gjøre innrømmelser. Forrige uke uttalte de to, ifølge Wall Street Journal, at de nå vurderte å åpne for lisensiering og finne bedre veier å utnytte selskapets proprietære nettverk.

Men investorer har ikke latt seg imponere, og tirsdag falt aksjekursen til det laveste nivået på åtte år. Aksjekursen har falt 77 prosent de siste 12 månedene.

Snakker med Amazon

RIM og Amazon skal imidlertid være i diskusjoner om å utvide sitt eksisterende samarbeid. De to selskapene lanserte i fjor en tjeneste der Amazons musikk-bibliotek ble gjort tilgjengelig på Blackberry-plattformen.

Amazon har den siste tiden beveget seg inn på markedene som var forbeholdt aktører som nettopp RIM, Apple og Samsung. De lanserte nettbrettet Kindle Fire i høst, som så langt ser ut til å bli en meget sterk nummer to aktør etter Apples iPad. Det har også vært spekulasjoner om at selskapet også vil bevege seg inn mot markedet for smarttelefoner.

Amazon har en betydelig katalog med medieinnhold, både filmer og musikk, i tillegg til verdens største e-handelsplattform. Spørsmålet er om Amazon trenger RIM mer enn RIM trenger en reddende engel.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.