Amazons CD-butikk åpnet

Internettbokhandleren Amazon.com, som omsatte for over én milliard norske kroner i fjor, forsøker seg nå også på handel av musikk over verdensveven. Amazons nye CD-butikk ble lansert torsdag.

Internettbokhandleren Amazon.com, som omsatte for over én milliard norske kroner i fjor, forsøker seg nå også på handel av musikk over verdensveven. Amazons nye CD-butikk ble lansert torsdag.

Det har vært kjent siden februar (se peker til relatert artikkel i margen til høyre) at verdens suverent største online-bokhandler - Amazon.com - også hadde planer om å utfordre de dominerende musikkforhandlerne på nettet, som CDnow og N2K.

I dag ble den nye musikkhandelen endelig åpnet for fullt, etter å ha levd et noe halvferdig liv siden prelanseringen i april. Den nye butikken, som i tillegg til salg av CD-er også tilbyr innhold som bl.a. anmeldelser og kommentarer, har et lett gjenkjennelig Amazon-preg, slik at gamle bok-kunder vil føle seg hjemme også når de logger seg inn for å kjøpe musikk.

Amazons nettbaserte musikkhandel tilbyr over 100.000 CD-titler, noe som er godt over de 30-40.000 titlene du finner i vanlige amerikanske musikksjapper, men bare halvparten så mange som de 200.000 platene konkurrentene CDnow og N2Ks Music Boulevard tilbyr via sine nettsider.

Amazons CD-butikk lanserers imidlertid helt uten klassiske musikktitler, og når disse er på plass vil nettbutikken "definitivt ha det største utvalget av alle", ifølge visepresident David Risher i Amazon.com som har uttalt seg til Cnet.

Butikken byr også på Amazons velkjente rabatter, med flere titler tilgjengelig for mellom 40 og 30 prosent lavere pris enn det de tradisjonelle butikkjeder forlanger. Blant lavpris-CD-ene blir også Amazons ukentlige liste over de 100 mest solgte platene å finne.

De fleste analytikere er positive til Amazons inntreden på musikkmarkedet, men stiller seg tvilende til om de klarer å utkonkurrere de største aktørene.

- De vil ta markedsandeler, men jeg tror ikke de vil overta hegemoniet. Amazon vil neppe klare å rykke teppet unna beina på CD Now og Music Boulevard. Dette blir et tre-fire-hesters race, sier senioranalytiker Vernon Keenan ved Zona Research til Reuters.

- Amazon blir en stor spiller i dette markedet, men det er ikke plass til så mange som fem aktører, uttaler senioranalytiker Genni Combes hos Hambrect & Quist til News.com og spår harde tak om kundene også for Amazon.

- Amazon har vist seg å være en formidabel online-forhandler, men de entrer et befolket marked. Musikksatsingen vil derfor neppe oppnå like rask suksess som selskapets bokhandel opplevde, sier Regina Joseph i Jupiter Communications til Cnet.

Amazons største forse er selskapets installerte kundebase. Halvannen millioner netthandlende Amazon-kunder har allerede kjøpt bøker - det er logisk at mange av dem også vil kjøpe CD-er. Potensialet er enormt.

------

Amazon hadde en fantastisk omsetning på 147,8 millioner amerikanske dollar på online-salg av bøker i regnskapsåret 1997 (rundt 1,11 milliarder norske kroner). Omsetningen i 1996 var på 15,7 millioner dollar (118 millioner kroner), noe som innebærer en økning på 838 prosent i løpet av ett år. Ifølge Morgan Stanley har Amazon nå 80 prosent av boksalget online, mens nyhetsbrevet Electronic Advertising & Marketplace Report har estimert at den største webkonkurrenten, den gamle, ærverdige bokhandleren Barnes&Noble, kun solgte for rundt 25 millioner dollar i fjor (188,2 millioner kroner).

Til toppen