TRÅDLØSE NETTVERK

Amazons nye nettverksprotokoll dekker hele byer med ganske få enheter

Kritikere frykter at det åpner for overvåkning.

Amazons toppsjef Jeff Bezos er verdens rikeste, ifølge Forbes.
Amazons toppsjef Jeff Bezos er verdens rikeste, ifølge Forbes. Foto: John Locher, AP/ NTB scanpix
1. okt. 2019 - 18:00

Amazon har utviklet en trådløs kommunikasjonsprotokoll, som nærmest druknet i et skred av smartprodukter forrige uke.

«Sidewalk» ble viet beskjedne fire minutter under en halvannen times lansering av Echo-familiens mange tilskudd av smarte høyttalere, øreplugger, ring og briller.

Og da som den underliggende teknologien til Fetch, en ny sporingsbrikke til hundehalsbånd som skal dukke opp i butikker til neste år. Protokollen kan imidlertid få større implikasjoner enn dingsene den knytter sammen i mesh-nettverk.

Selv om du ikke benytter Amazons trådløse nettverk, så kan Sidewalk gi Amazon data om hvor mobiltelefonen og de andre enhetene dine befinner seg, skriver Insider. I sosiale medier blir nyheten flittig diskutert. Enkelte frykter for personvernet.

Mesh ga dekning i hele Los Angeles

Amazon kaller det for neste generasjons samband over lange distanser. Ved å ta i bruk frekvenser i 900 Mhz-båndet er rekkevidden i utgangspunktet oppgitt til én kilometer.

Båndbredden er ikke noe å snakke om, men det er heller ikke poenget. Rekkevidden blir raskt enorm når mange enheter snakker sammen. Det skyldes at Sidewalk har innebygd støtte for mesh-nettverk.

Amazon utførte nylig en intern test der 700 enheter var nok til å dekke mesteparten av Los Angeles-regionen. Det vises til et enormt storbyområde på 3.100 kvadratkilometer.

– Ansatte installerte enhetene i hjemmene sine. På få dager sørget disse individuelle nettverkspunktene for støtte til ting som lys og sensorer, og med dekning for mye av Los Angeles Basin, som er en av USAs største storbyregioner målt etter landområde.

Det skriver selskapet i en redegjørelse om Sidewalk. Der røper de også planer om å dele protokollen, slik at hvem som helst kan ta den i bruk.

Folk har ikke begynt å forstå hvor viktig dette mellomområdet kommer til å bli

Amazon hevder at protokollen løser utfordringen med oppkobling av dingser utover det som er praktisk mulig med Bluetooth eller WiFi.

Selskapet mener at Sidewalk fyller et behov et sted mellom mobilnett og de kortere, trådløse teknologiene vi er blitt vant til.

– Folk har ikke begynt å forstå hvor viktig dette mellomområdet kommer til å bli for å styre ting i hagen din eller å kontrollere gatelys langs fortauet, sa toppsjef Jeff Bezos under forrige ukes produktlansering, melder Reuters.

Ifølge dette sammendraget sa Amazon også følgende om protokollen.

Aksessnodene samler inn data fra hjemmenettverket hvert minutt. Nå har Homenet innført kryptering av dataene, som sendes ut i nettskyen for analyse.
Les også

Wifi-løsning kartlegger tusener av norske hjemmenettverk: – Hvert minutt sendes mine data ukryptert til utlandet

– Bluetooth har begrenset rekkevidde. Wifi går bare så langt. 5G-mobilnett er svært viktig når du trenger pålitelig, lang avstand og garanterte dataleveranser, men kan være komplisert. Det etterlater en middelvei for enheter med behov for rimelig, energigjerrig tilkobling med lav båndbredde, der batteritiden må kunne måles over år, ikke bare dager.

Utviklere skal allerede ha fått tilgang til å prøve ut Sidewalk, skriver Wired. Antakelig er det i første omgang snakk om en lukket prøveperiode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.