Ambisiøse vekstplaner for Telenor i Europa

I første omgang investerer Telenor og selskapets amerikanske partnere 100 millioner kroner i kampen om Europas voksende marked for carrier-tjenester.

I første omgang investerer Telenor og selskapets amerikanske partnere 100 millioner kroner i kampen om Europas voksende marked for carrier-tjenester.

Storm Communications er Telenors nyvinning, et joint venture opprettet i samarbeid med det amerikanske IXC og Clarion. I sistnevnte eier Telenor allerede 53 prosent av aksjene etter flere oppkjøp.

Det London-baserte venturet skal spille en sentral rolle i Telenors inntreden på det europeiske carrier-markedet, ved å tilby andre teleoperatører og større bedrifter distribusjonstjenester til en rekke europeiske land.

Fra starten er det etablert et eget europeisk telenett med faste og leide høyhastighetslinjer og svitsjer i London og Frankfurt, og snart i Paris og Amsterdam. I tillegg er Oslo og New York knyttet til nettet, slik at Storm Communications skal kunne dekke 80 prosent av den internasjonale teletrafikken i Europa.

I 1999 fortsetter en utvidelse av nettet til Belgia, Italia, Spania, Sveits og Østerrike. I tillegg har både Telenor og IXC kjøpt kapasitet på den kommende atlanterhavskabelen TAT-14 for å sikre ytterligere transatlantisk kapasitet.

Direktør i Telenor Global Services, Gisle Wold Larsen, sier til digi.no at Telenor arbeider med sin langsiktige strategi i dette markedet. - Vi er ikke store nok i dag, konstaterer han.

Han sier at Storm i dag har vel 35 ansatte i London, foruten et par selgere i Tyskland og Frankrike. Alcatel er valgt som leverandør av teleutstyr- og tjenester til Storm.

I forarbeidene med Storm, som først ble kalt EuroN, et navn som europeiske myndigheter ikke likte (jfr. den nye myntenheten Euro), fant Telenor fram til det amerikanske og Nasdaq-noterte IXC som samarbeidspartner. IXC har en børsverdi på vel ti milliarder kroner og har hatt en kraftig vekst de siste årene, fra en omsetning i 1994 på 600 millioner kroner til en omsetning i 1997 på vel fire milliarder.

IXC er et Nasdaq-notert teleselskap, og kan på mange måter sammenliknes med Qwest, i sin måte å legge ned infrastruktur på. IXC legger fiberkabler langs jernbanespor og motorveier i hele USA og opererer i dag et nasjonalt fibernett. Selskapet har imidlertid ikke hatt virksomhet utenfor USA før nå, annet en en eierandel i en meksikansk operatør, før etableringen av eget Europa-kontor i London. Dette skjedde samtidig med at Storm gikk på lufta sist uke.

IXC-kontoret ledes av Meri Braziel, som sier til digi.no at selskapets hovedinteresse for Europa kommer som en følge av dereguleringen.

- Europa er et veldig viktig marked, og med dereguleringen var tiden inne for IXC til å etablere seg her.

Administrerende direktør i Storm, Steve Sanderson, sier at selskapet skal tilby carrier-tjenester i det voksende europeiske markedet. Først og fremst med kvalitetstjenester, for en god pris er bare en del av en handel, sier han.

Blant Storms første kunder er COLT Telecommunications, MCIWorldCom og RSL Com. Ifølge Sanderson er selskapet allerede foran budsjettet og utbyggingsplanene.

Til toppen