Ambjørnsens billig e-bok skaper misfornøyde bokhandlere

To måneder før Ingvar Ambjørnsens bok "Dronningen sover" kommer på papir lanseres den som e-bok. Prisen er 55 kroner, og bokhandlerne er ikke glade for Cappelens tilbud som kan være i strid med bransjeavtalen.

Ingvar Ambjørnsens bok "Dronningen sover" er den første e-boken fra Cappelen som kommer ut før papirutgaven. Til en brøkdel av prisen kan du nå laste ned boken fra nettet, heter det på forlagets nettsider.

E-boken til Ambjørnsen finnes i tre ulike formater; RocketEbook, Microsoft Reader (Pocket PC) og Acrobat Reader (PDF).

Forlagssjef i Cappelen, Anders Heger, sier til Aftenposten at denne e-boken er den første av mange nettutgivelser, og at dette er en test for å se hvordan det går. Hele den internasjonale bokbransjen famler når det gjelder nettutgivelser, mener han.

Ifølge Aftenposten er bokhandlerne lite glade for Cappelens billige e-boktilbud, og mener det kan være i strid med bransjeavtalens bestemmelse om fast pris på bøker. Nettutgaven av "Dronningen sover" koster 55 kroner. Når papirutgaven kommer senere i høst vil prisen ligge på mellom 200 og 300 kroner.

Einar Einarsson, som er direktør i Den Norske Bokhandlerforening, sier til Aftenposten at det blir et problem for hele bransjen hvis nettbøker ikke skal defineres som bøker.

Avisen Dagens Næringsliv melder at Ambjørnsen har sikret seg en betydelig høyere royalty enn han får når boken kommer i papirutgave. Normalt får en forfatter inntil 20 prosent i royalty ved vanlig salg i bokhandel og ni prosent ved salg i bokklubb. Ambjørnsens elektroniske royalty-avtale blir, ifølge DN, mellom 30 og 40 prosent.

Mer om e-bøker og Cappelens nett-satsing:


Bare 40 e-bøker solgt så langt
E-bøker til studentene
Feil i e-bok ødelegger for lommedata-brukerne
Stephen King kan tjene ni millioner på nettbok
Stephen King slipper ny e-bok kun mot betaling
Reklameguru mener e-bøker må være gratis
Første norske gratisleksikon på nett denne uken

Til toppen