AMD annonserer raskere Opteron

AMD annonserte i dag en serie utgaver av selskapets Opteron-prosessorer. Blant annet er instruksjonssettet blitt utvidet.

AMD annonserte i dag en serie utgaver av selskapets Opteron-prosessorer. Blant annet er instruksjonssettet blitt utvidet.

AMD annonserte mandag en serie nye Opteron-prosessorer med klokkehastighet på 2,6 GHz. Modellene for to- og åtteveis servere, Model 252 og Model 852, skal bli leveringsklare innen 30 dager, hvorpå systemer utstyrt med brikkene vil komme på markedet i løpet av det inneværende kvartalet. Model 152, for mindre servere og arbeidsstasjoner, ventes å bli tilgjengelig den 30 april i år.

Prosessorene er laget med 90 nanometers prosessteknologi og har et effektforbruk på 92, 6 watt. Brikkene er utstyrt med 1 MB sekundært hurtigminne og støtter en HyperTransport-grensesnitt med klokkehastighet på 1 GHz. Brikkene blir trolig de første fra AMD som har støtte for Intels utvidede SSE3-instruksjonssett (Streaming SIMD Extensions 3). Dermed er den siste tidens rykter om nettopp dette, blitt bekreftet.

AMD kunngjør samtidig at selskapets AMD-8132 HyperTransport PCI-X 2.0 tunnel skal bli klar for bruk i servere og arbeidsstasjoner denne måneden. Som navnet tilsier, skal komponenten gi Opteron-maskiner støtte for ekspansjonsbussen PCI-X 2.0. Dette skal gi høyere opptil fire ganger så høy båndbredde, sammenlignet med PCI-X 1.0b, samtidig som den er bakoverkompatibel med eldre utstyr.

Maskiner utstyrt med Opteron-prosessorene skal snart klargjøres for AMDs PowerNow!-teknologi med optimalisert strømstyringsfunksjonalitet. Effektforbruk og varmeutvikling er blitt en kritisk faktor i mange driftsmiljøer, ikke minst i forbindelse med blad- og rackservere med begrensede kjølemuligheter.

Blant selskapene som skal levere maskiner utstyrt med de nye prosessorene, nevnes HP, Sun, IBM og Egenera.

I kvanta på tusen enheter vil Model 852 koster 1514 dollar, Model 252 koster 851 dollar, mens Model 152 vil koste 637 dollar.

Til toppen