AMD avduket ARM-brikke for servere

Viktig milepæl for Intel-utfordreren.

AMD avduket ARM-brikke for servere
AMD introduserte i går selskapets første AMD-baserte serverprosessor sammen med en utviklerplattform basert på kortet som vises til venstre på bildet. Kortet er basert på en systembrikke fra den kommende Opteron A1100-serien. Bilde: AMD

AMD startet som en utfordrer til Intel som produsent av x86-prosesser og gjorde det til tider svært godt. Men etter en rekke teknologiske og dermed også økonomiske problemer, har selskapets tidligere som innovative prosessorvirksomhet blitt en skygge av seg selv. Grafikkvirksomheten, som bygger på oppkjøpet av ATI Technologies i 2006, har klart seg langt bedre. I de senere årene har selskapet satset sterkest på APU-er, en type prosessorer med innebygd grafikkprosessor. I tillegg til i pc-er, benyttes spesialutgaver av disse i nye spillkonsoller som Xbox One og PlayStation 4.

Gårsdagen utgjorde en viktig milepæl i AMDs historie. Da lanserte ble den første ARM-baserte Opteron-brikken kunngjort. AMD er blant selskapene som har tro på ARM-baserte systembrikker i servermiljøer.

AMD Opteron A1100 Series, som den nye brikkefamilien skal hete, kommer ikke i salg riktig ennå. Testproduksjon ventes å komme i gang innen mars.

De nye systembrikkene er basert på 64-bits ARM-arkitektur og vil være utstyrt med fire eller åtte ARM Cortex-A57-kjerner. Brikkene skal være laget med 28 nanometers prosessteknologi. De har støtte for flere minnetyper, x8 PCI-Express 3, Serial ATA (SATA) og to 10 Gigabit Ethernet-porter. Brikkene inkluderer også hjelpeprosessorer for kryptografi og datakomprimering.

Utviklingsplattform

Sammen med de nye systembrikkene skal AMD gjøre tilgjengelig en utviklingsplattform som skal forenkle programvareutvikling til servere basert på nettopp A1100-serien. Dette inkluderer et hovedkort med Micro-ATX-formfaktor og programvare.

Hovedkortet støtter opptil 128 gigabyte med DDR3- RAM, to PCI Express-spor og åtte SATA-porter. Det er basert på et standard UEFI oppstartsmiljø og leveres med blant annet Linux-distribusjonen Fedora, enhetsdrivere, Java 7 og 8, samt en webserver-stakk basert på Apache HTTP Server, MySQL og PHP.

– Behovene til datasentret er i endring hvor tilnærmingen om at én størrelse passer til alle, typisk begrenser effektiviteten og resulterer i løsninger med høyere kostnader, sier Suresh Gopalakrishnan, daglig leder for AMDs server-forretningsområde, i en pressemelding.

Common Slot

En interessant egenskap ved den nye mikroserver-designen er Open CS 1.0 Common Slot, som skal være kompatibel med «Group Hug»-spesifikasjonen til Open Compute Project. Spesifikasjonen skal gjøre det mulig å produsere kretskort som er fullstendig leverandørnøytrale og vil kunne fungere på tvers av flere prosessorgenerasjoner. Spesifikasjonen innebærer at systembrikken er forbundet med kortet via et enkelt PCI Express x8-spor.

Rettelse kl. 21.48: Korrigert hastigheten som er oppgitt for Ethernet-portene

    Les også: