AMD brent av svakere pc-salg

Falt kraftig på børsen etter resultatvarsel.

AMD brent av svakere pc-salg
En AMD Opteron-prosessor i 6000-serien, her avbildet ferdig montert på et hovedkort under produktlansering våren 2010. Bilde: Pichi Chuang / Reuters

AMD (Advanced Micro Devices) fikk juling på børsen i går, da aksjekursen stupte 14 prosent i utvidet handel etter et resultatvarsel.

For andre kvartal venter brikkeprodusenten en omsetningssvikt på 8 prosent målt mot forrige kvartal – ikke en reduksjon på 3 prosent, pluss/minus 3 prosent, som i tidligere prognoser.

De endelige tallene foreligger først sammen med det offisielle regnskapet torsdag i neste uke.

Les også: Hva Intel kjøpte for 130 milliarder

Færre solgte pc-er

AMD fikk et underskudd på 180 millioner dollar i første kvartal. Omsetningen var da på 1,03 milliarder dollar for kvartalet, også det svakere enn markedet hadde sett for seg.

Dippen det varsles om nå skyldtes primært svakere enn ventet etterspørsel for pc-er til forbrukermarkedet. Dette bidrar til å presse bruttomarginene ned, opplyser AMD.

Tidligere i år måtte også Intel senke sine prognoser med samme begrunnelse.

Analyseselskapet IDC nedjusterte sine spådommer i mars.

Marginene til AMD ventes å svekkes ytterligere av en engangsavsetning i regnskapet på 33 millioner dollar i andre kvartal. Dette blir forklart med en overgang for en teknologilinje fra 20 nanometer prosessteknologi til såkalt FinFET-prosessteknologi.

AMD hadde allerede startet med flere ulike produktdesign på 20nm, som nå i stedet flyttes over på den nyere og bedre oppskriften, som gir raskere transistorer med lavere energiforbruk.

Så du denne? Her glapp pallplassen til AMD

Under 2 mrd. dollar

Resultatvarselet kommer etter en rekke rykter om oppsplitting eller salg av AMD den siste tiden. AMD er etter gårsdagen fall på børsen verdt mindre enn 2 milliarder dollar.

AMD har nylig avvist et rykte om at de kan bli delt i to, som nyhetsbyrået Reuters meldte i slutten av juni. Den meldingen var basert på tre ulike kilder.

Microsoft har vært tippet som en mulig kjøper, men som ZDnet skriver i sin analyse virker det lite trolig. Vel er AMD hoffleverandør av brikker til Xbox-konsollen, men både partnerhensyn (skulle Microsoft gjøre seg til konkurrent med Intel?) og interessen et slikt oppkjøp ville vekket hos konkurransemyndighetene, trekkes frem som opplagte kjepper i hjulene for et slikt scenario. Her en enda grundigere analyse med samme konklusjon.

Dykk i arkivet: AMD feiret 40 år som haltende lillebror