BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD bygger nytt produksjonsanlegg i Tyskland

Det nye anlegget til 2,4 milliarder dollar skal produsere fra 2006, med 25–30 prosent lavere kostnader.

21. nov. 2003 - 12:41

I IBM og Sun har AMD kapret to viktige kunder for sin 64 biters serverprosessor Opteron. Gjennombruddet på serversiden kan bane veien for at selskapets øvrige prosessorer, til PC-er, også får innpass på bedriftsmarkedet, etter å ha markert seg kraftig på forbrukermarkedet de siste årene, i Europa blant annet gjennom Fujitsu Siemens.

Denne optimismen bidrar til å forklare hvorfor AMD tør satse på et helt nytt produksjonsanlegg for sine brikker. Det nye anlegget, "Fab 36", skal bygges i Dresden, ved siden av AMDs eksisterende "Fab 30".

Den tidligere østtyske byen regner med å få 1000 nye arbeidsplasser, og har gitt det amerikanske selskapet gunstige betingelser. Tyske myndigheter på forskjellige nivåer har bidratt med 500 millioner dollar i direkte bevilgninger, og med statsgarantier til 80 prosent av lån på til sammen 700 millioner dollar. I tillegg har delstaten Sachsen og private investorer bidratt med egenkapitalfinansiering på 320 millioner dollar. Sammen med nærheten til AMDs eksisterende fabrikk var dette utslagsgivende for valget av Dresden framfor New York som også hadde et godt tilbud, ifølge toppsjef Hector Ruiz. Den øvrige finansieringen kommer fra AMD selv eller fra mulige framtidige partnere.

Fabrikken skal benytte avanserte produksjonsmetoder utviklet i samarbeid med IBM, blant annet 300 millimeter skiver. IBM forventes å legge ut en del av sin brikkeproduksjon til anlegget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.