FORBRUKERTEKNOLOGI

AMD bygger om Athlon 64

AMD endrer arkitekturen i Athlon 64 en smule for å øke produksjonskapasiteten.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mars 2004 - 20:27

Når prosessorprodusenter som Intel og AMD produserer brikker, vil det i mange tilfeller oppstå produksjonsfeil som gjør at prosessorene ikke fungerer optimalt. Dette viser seg i tester av brikkene etter at de er blitt produsert.

Mange av feilene som oppstår er ikke så kritiske at brikkene er ubrukelige. Kanskje de fungerer de helt greit med litt lavere klokkehastighet, kanskje er det bare deler av de interne hurtigminnet som ikke fungerer. I begge tilfelle kan brikkene selges som prosessorer med noe lavere ytelse enn de kraftigste.

En del nye og kommende varianter av AMDs Athlon 64-familie, blant annet de med modellnummer 2800+, 3000+ og senere også 3200+, vil ifølge News.com være utstyrt med bare 512 kB sekundært hurtigminne, noe som er halvparten av det de opprinnelige Athlon 64-brikkene har. Trolig vil mange av disse brikkene være brikker hvor deler av det opprinnelige 1 MB store hurtigminnet er defekt.

    Les også:

For kundene har dette lite å si, med mindre de først og fremst benytter programvare hvor stort hurtigminne teller mer enn alt annet. AMD oppgir ytelsen med et tall som kan sammenlignes med den opprinnelige Athlon-prosessoren med samme klokkehastighet som ytelsestallet. Når hurtigminnet reduseres må AMD forbedre andre faktorer med betydning for ytelsen for å opprettholde ytelsestallet. Normalt gjøres dette ved hjelp av økt klokkehastighet. I tilfellet Athlon 64 kaller AMD brikke med halvert hurtigminne for Newcastle.

Newcastle Athlon 64 2800+ har en klokkehastighet på 1,8 GHz, Newcastle Athlon 64 3000+ har en klokkehastighet på 2 GHz, mens den kommende Newcastle Athlon 64 3200+ har en klokkehastighet på 2,2 GHz. Athlon 64 3200+ arbeider med en klokkehastighet på 2 GHz, men her er hurtigminnet fortsatt på 1 MB. Det samme gjelder Athlon 64 3400+, som arbeider med en klokkehastighet på 2,2 GHz.

Det er ventet at de Newcastle-baserte prosessorene vil selges noe billigere enn de opprinnelige brikkene med 1 MB hurtigminne. Det er ventet at Newcastle vil være grunnlaget for de fleste kommende og raskere Athlon 64-brikkene.

I slutten av mars vil trolig AMD lansere Athlon 64 FX-53*, som er en oppdatering av dagens ekstremversjon av Athlon 64, FX-51. Forskjellen mellom de to modellene er først og fremst at klokkehastigheten økes fra 2,2 til 2,4 GHz. Disse brikkene vil fortsatt ha 1 MB hurtigminne.

AMD forbereder også en et nytt grensesnitt for mellom Athlon 64 og hovedkortet. Bortsett fra FX-utgavene, er Athlon 64 i dag utstyrt med 754 pinner. Det nye grensesnittet vil ha 939 pinner og gjør at prosessorene kan få bygget inn en tokanals minnekontroller. Den ekstra minnekanalen skal gi systemet bedre minnebåndbredde Sammen med økt klokkehastighet vil dette trolig gjøre det mulig for AMD å lansere Athlon 64-brikker med ytelsesmål på 3800+ og høyere i framtiden.

Senere i år vil AMD også gå over til 90 nanometers prosessteknologi, noe som åpner for mindre og enda raskere brikker. Teknologien skal også gjøre det mulig å produsere brikker for bærbare PC-er som trekker mindre strøm.

Ifølge News.com planlegger AMD å lansere laveffektsutgaver at de mobile Athlon 64-brikkene som et svar på Intels Pentium M-prosessorer for små og lette bærbare.

- Jeg forventer å se mobile Athlon 64-brikker med et effektforbruk på 35 watt, og målet vårt er å komme ned på 25 watt for bærbare maskiner, sier John Crank, AMDs produktsjef for Athlon 64, til News.com. Dette skal være mer enn en halvering av det effektforbruket dagens mobile utgaver av Athlon 64 har.

AMD lanserte onsdag en ny laveffektsutgave av Athlon XP-M med ytelsestall 2100+. Denne prosessoren, som spesielt skal være egnet for små og rette bærbare PC-er, har en listepris på 97 dollar i kvanta på 1000 enheter.

* AMD lanserte denne prosessoren samme dag som denne artikkelen ble skrevet. Les mer her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.