BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD demonstrerer helt ny prosessortype

Skal gi langt mer ytelse til pc-er i alle prisklasser.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juni 2010 - 13:14

AMD har nesten helt siden oppkjøpet av ATI i 2006 snakket om mulighetene for å lage en prosessorenhet inkluderer både en CPU, SIMD-motorer (Single Instruction, Multiple Data) og andre komponenter i én eneste silisiumbrikke. Den tekniske betegnelsen på enheten er Accelerated Processing Unit (APU)

Etter å ha endret veikartet flere ganger, ser det nå ut til at selskapet planer er i ferd med å virkeliggjøres.

Under Computex-messen i Taipei denne uken demonstrerte AMD for første gang offentlig et APU-basert system. Demonstrasjonen er gjengitt i denne videoen, mellom 59. og 62. minutt.

I tillegg til den skalare CPU-en og de vektororienterte SIMD-motorene, vil AMDs APU-er også inkludere slikt som minnekontrollere, I/O-kontrollere, spesialiserte videodekodere, skjermutgang og bussgrensesnitt.

Beskrivelse av de vesentlige forskjellene mellom en CPU, en APU og en GPU.
Beskrivelse av de vesentlige forskjellene mellom en CPU, en APU og en GPU. Bilde: AMD

AMD skriver at andre, uten å nevne Intel med navn, har bundet sammen en CPU og en grunnleggende grafikkenhet i en enkelt pakke, har ingen tidligere forsøkt å gjøre dette med en GPU som er fullt programmerbar. APU-en skal nemlig støtte standarder som OpenCL og DirectCompute, i tillegg til grafikkteknologier som DirectX og OpenGL.

Blokkdiagram for en typisk APU fra AMD.
Blokkdiagram for en typisk APU fra AMD. Bilde: AMD

Enhetene i APU-en er alle knyttet til den samme bussen som også gir tilgang til systemminnet. Selv om x86-kjernene og SIMD-motorene deler den samme forbindelsen til systemminnet, skal i alle fall den første implementeringen av løsningen dele minnet opp i både regioner som administreres av operativsystemet som kjøres på x86-kjernene, og i regioner som administreres av programvare som kjøres på SIMD-motorene.

AMD skal lansere de første Fusion-produktene i første halvdel av 2011. I første omgang dreier det seg om to separate produktfamilier, som har kodenavnene «Llano» og «Ontario». Begge er nå tilgjengelige i testutgaver for systemleverandører.

Llano er beregnet for vanlige pc-er, mens Ontario er en lav-effektsutgave som skal gi forbedret batteritid, åpne for nye formfaktorer og sikre stillegående drift. Det skal være en slik lav-effektsutgave som ble demonstrert under Computex.

APU-ene vil fjerne behovet for dagens integrerte grafikkløsninger som finnes i mange pc-er, men kan kombineres med diskrete grafikkprosessorer dersom bedre grafikkytelse er ønskelig.

AMD har publisert en dokument som i mer detalj forklarer hva APU-er egentlig er.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.