AMD demper inntrykk av priskrig mot Intel

Gode AMD-kunder får store rabatter flere uker før priskutt kunngjøres offisielt, skriver ZDnet. Det forespeiles nye offisielle kutt på opptil 45 prosent.

Nettmagasinet ZDnet skriver at Advanced Micro Devices (AMD) om kort tid vil varsle offisielle priskutt på Athlon-prosessorene. 1,3 GHz-utgaven faller 45 prosent fra 1,3 GHz ned 45 prosent fra 318 dollar til 175 dollar. Nedgangen for 1 GHz-varianten er 31 prosent fra 204 dollar til 140 dollar.

Men de offisielle priskuttene er villedende. Det gjenspeiles på detaljist-markedet i USA, der det i flere uker har vært mulig å få tak i blant annet 1,3 GHz Athlon-prosessorer til mellom 193 dollar og 203 dollar. Det er omtrent det samme som en Intel Corporation Pentium 4 i samme klokkefrekvens.

AMD innrømmer å ha en forretningspraksis der prisen bestemmes gjennom forhandlinger med hver enkelt kunde som kjøper over 1.000 enheter om gangen. I tider der omsetningen går tregere enn ellers - og slik er det nå - dumper distributører og PC-leverandører sine lagre til et såkalt "grått marked" der ikke-autoriserte distributører selger dem videre med gode rabatter. For ikke skade gode kunder, senker AMD prisene enda mer til disse. Det forrige offisielle priskuttet som kom 18. april, ble faktisk iverksatt overfor autoriserte distributører to uker tidligere. Den neste omgangen med priskutt ble utløst straks Intel kunngjorde sine siste priskutt i slutten av april. Intel innrømmer også rabatter i forhold til offisielle priser, men det skjer etter en fast skala, og ikke i form av forhandlinger.

AMD har sagt man vil prøve å unngå en priskrig med Intel, samtidig som man vil holde konkurransedyktige priser. Rabatteringspraksisen kan betraktes som en måte å dempe inntrykket av en priskrig, samtidig som man henger med i praksis. Analytikere vurderer situasjonen slik at AMD presses av Intel, og at gigahertz-krigen bidrar til å forsterke dette presset. Selv om uavhengige tester slår utvetydig frast at AMD gir mer ytelse per gigahertz, er markedet tilbøyelig til å sammenlikne pris per gigahertz, heller enn pris per ytelse.

Les om forskjellen mellom gigahertz og ytelse:

AMD knuser Intels nye 1,7 Ghz-prosessor

Til toppen