AMD først med enda mindre grafikkbrikker

Lavere strømforbruk og mer grafikkytelse til bærbare pc-er.

AMD ATI Mobility Radeon HD 4860
AMD ATI Mobility Radeon HD 4860

Lavere strømforbruk og mer grafikkytelse til bærbare pc-er.

AMD kunngjorde i forbindelse med åpningen av Cebit-messen i Hannover, Tyskland, at selskapet har lansert verdens første grafikkprosessorer (GPU) basert på 40 nanometers prosessteknologi. GPU-ene heter ATI Mobility Radeon HD 4860 og 4830. De er beregnet for bærbare pc-er.

Det at den nye prosessteknologien først brukes i forbindelse med produkter til bærbare pc-er, er et tegn på AMD ønsker å utnytte det faktum at stadig flere velger bort stasjonære pc-er til fordel for bærbare. Samtidig ønsker mange av kundene de samme grafikkmulighetene på den bærbare maskinen som det de kan få med en vanlig, stasjonært system.

Ifølge AMD åpner den nye prosessteknologien for at produsenter av bærbare pc-er kan levere mer grafikkytelse med en mindre grafikkbrikke. Dette gjør det mulig å inkludere diskrete grafikkløsninger også i mindre, bærbare pc-er.

De nye GPU-ene henter løsninger fra ATI Radeon HD 4800-arkitekturen. Dette betyr blant annet støtte for DirectX 10.1, video med full HD-oppløsning (1080p) og GDDR5-minne. HD 4830-utgaven av GPU vil dog kun leveres med støtte for GDDR3-minne. Den er også noe lavere klokket enn 4860-brikken.

Blant annet Asus og HP har allerede oppgitt at de vil ta i bruk de nye GPU-ene i kommende pc-er. De første av disse kan ventes på markedet i andre kvartal i år.

    Les også:

AMD ATI Mobility Radeon HD 4860
AMD ATI Mobility Radeon HD 4860
Til toppen