RESULTATERFINANS

AMD fortsetter å tape penger

Fire kvartaler på rad i minus.

AMD-sjef Rory Read lover at inneværende kvartal skal gå i pluss.
AMD-sjef Rory Read lover at inneværende kvartal skal gå i pluss. Bilde: Ashley Pon/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
19. juli 2013 - 11:49

Prosessor- og grafikkprosessorleverandøren AMD leverte i går sitt fjerde kvartalsregnskap på rad med tap.

Andre kvartal i fjor ble gjort opp med en omsetning på 1,41 milliarder dollar og et nettoresultat etter skatt på 37 millioner dollar. I år er omsetningen redusert med 18 prosent til 1,16 milliarder dollar, og bunnlinjen er på minus 74 millioner dollar.

Toppsjef Rory Read erkjenner utfordringene på pc-markedet, men peker samtidig på at en lang og vanskelig omstrukturering er i ferd med å gi resultater. Han lover at tredje kvartal skal gå i pluss.

Den langsiktige trenden man kan lese av regnskapet tyder på at han kan ha rett.

I hele 2012 omsatte AMD for 5,42 milliarder dollar. Driftsresultatet havnet på 1,06 milliarder dollar, nettoresultatet på 1,18 milliarder dollar.

Legger man sammen tallene for de fire siste kvartalene får man en omsetning på 4,68 milliarder dollar. Nedgangen er 14 prosent. Samtidig er driftsunderskuddet redusert til 580 millioner dollar. Tapet på bunnlinjen er halvert, til 590 millioner dollar.

Driftsunderskuddene de tre siste kvartalene peker også på en positiv utvikling: 422 millioner dollar i fjerde kvartal i fjor, 98 millioner dollar i første kvartal i år og 29 millioner dollar i andre kvartal i år.

AMD fordeler sin omsetning på to hovedsegmenter, henholdsvis prosessorer til beregningsoppgaver (altså vanlige pc- og serverprosessorer) og grafikkprosessorer (til pc-er og til spesialiserte formål som visualisering).

Vanlige prosessorer er AMDs største produkt, men samtidig det som faller raskest i omsetning. Regnskapet viser at omsetningen av vanlige prosessorer faller med nesten 20 prosent fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år, til 841 millioner dollar. Omsetningen av grafikkprosessorer faller med i underkant av 13 prosent til 320 millioner dollar.

AMD-aksjen er nesten doblet det siste året, men falt i overkant av 4 prosent da kvartalstallene ble kjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.