BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD framskynder 45 nm serverprosessor

«Shanghai» går i produksjon nå, og AMD lover at feilene fra «Barcelona» ikke skal gjentas.

Da AMD lanserte sin første firekjernede serverprosessor, «Barcelona», i september i fjor, var poenget å stadfeste selskapets posisjon i serversegmentet. I stedet ble lanseringen innledningen til et mareritt: Barcelona var uferdig og ikke funksjonsdyktig ved lanseringen, og det tok mange måneder før AMD kunne levere.

AMD kunngjorde i går at Barcelonas etterfølger, «Shanghai», nå er klar til masseproduksjon. Det innebærer at produksjonen er betydelig framskyndet, fra tidlig første kvartal 2009 til tidlig fjerde kvartal 2008. De første Shanghai-baserte serverne vil leveres i løpet av fjerde kvartal.

I likhet med Barcelona, er Shanghai en firekjernet serverprosessor. Hovedforskjellene er at Shanghai er produsert i en 45 nanometers prosess, mens Barcelona var framstilt i 65 nanometer, og at Shanghai har 6 MB med nivå 3 cache, mens Barcelona hadde 2 MB, det samme som Opteron. Begge egenskapene vil bidra til betydelig bedre ytelse: I samme klokkefrekvens vil Shanghai være 20 prosent raskere enn Barcelona.

Shanghai betraktes som kritisk for AMDs virksomhet på serversiden, og for selskapets lønnsomhet.

Slik AMD presenterer sine planer i dag, tilhører dagens versjon av Shanghai andre generasjon av selskapets serverprosessorer. I løpet av 2009 kommer en sekskjernet andregenerasjons prosessor, «Istanbul». I 2009 vil AMD også innføre en tredjegenerasjons plattform for serverprosessorer, Fiorano, med andre brikkesett. Både Shanghai og Istanbul vil komme i varianter for denne plattformen. I 2010 er det meningen å lansere en fjerde generasjon, Maranello, som kan støtte prosessorer med opptil 12 prosessorer, «Magny-Cours» og «Sao Paolo».

Dette er den nyeste utgaven av AMDs planer innen serverprosessorer:

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.