AMD-grafikk først med støtte for DirectX 10.1

AMD har lenge hengt etter Nvidia på grafikksiden, men nå tar selskapet igjen noe av forspranget.

AMD-grafikk først med støtte for DirectX 10.1

AMD har lenge hengt etter Nvidia på grafikksiden, men nå tar selskapet igjen noe av forspranget.

AMD kunngjorde i dag at selskapet har lansert en ny og kraftigere familie med grafikkprosessor beregnet for middels dyre skjermkort. Familien kalles Radeon HD 3800 Series er ifølge AMD de første grafikkbrikkene på markedet som støtter Microsoft DirectX 10.1, de første som er basert på 55 nanometers prosessteknologi og de første til å kunne brukes i trippel- og kvadruppel GPU-systemer med ATI CrossFireX. Brikkene skal inneholde inntil 666 millioner transistorer.

I første omgang kommer det to ulike skjermkortmodeller som tar i bruk de nye grafikkbrikkene, HD 3850 med 256 MB GDDR3 minne til omtrent 179 dollar og HD 3870 med 512 MB GDDR4-minne til 219 dollar. Skjermkortene vil tilbys fra en rekke leverandører.

Microsofts DirectX 10.1, den nyeste varianten av selskapets grensesnitt for multimedieapplikasjoner, regnes ikke som noen stor oppdatering, men skal tilby noen flere verktøy til spillutviklere og generelt gi noe bedre bildekvalitet. Programvarestøtte for denne versjonen skal først bli tilgjengelig med Service Pack 1 til Windows Vista.

Viktigere er nok derfor støtten for ATIs neste generasjons multi-GPU-teknologi, CrossFireX. Denne åpner for sammenkobling av mellom to og fire grafikkprosessorer. Offisiell støtte for tre og fire GPU-er skal først komme i januar 2008.

De nye brikkene skal ved at de er laget med 55 nanometers prosessteknologi gi langt et langt bedre ytelse per watt-forhold. I forhold til forrige generasjon skal forholdet være 12 ganger bedre. I tillegg skal størrelsen på selve silisiumbrikken ha blitt betydelig redusert.

Radeon HD 3800 skal dessuten være de første grafikkbrikkene fra ATI som støtter den nye PCI Express 2.0. Denne støtter dobbelt så høy båndbredde som forrige generasjon og vil sammen med Radeon HD 3800, HyperTransport 3 og Phenom-prosessorene være sentrale deler av AMDs kommende entusiastplattform, som foreløpig kalles «Spider».

De nye grafikkprosessorene skal også ta i bruk en ny strømsparingsteknologi, ATI PowerPlay, som skal gi økt kontroll over grafikkprosessoren i flere effekttilstander. Dette inkluderer dynamisk justering av klokkehastigheter og spenningsnivåer.

Nytt er også støtte for Unified Video Decoder (UVD), som skal gi bedre gjengivelse og mer effektiv dekoding av H.264 og VC-1-video, noe som blant annet benyttes av HD DVD og Blu-ray Disc.

De nye kortene skal være tilgjengelige i butikker allerede i dag. PC-er som tar dem i bruk bør ha en strømforsyning på minst 450 watt, inkludert en 75 watt PCI Express-kontakt (6 pinner) per skjermkort.

Til toppen