AMD-grafikk skal bruke ny minneteknologi

Langt raskere minne skal gi AMDs kommende grafikkløsninger et betydelig ytelsesløft.

GDDR5-minne fra Samsung
GDDR5-minne fra Samsung

Langt raskere minne skal gi AMDs kommende grafikkløsninger et betydelig ytelsesløft.

AMD skal tidligere i år ha meddelt til selskapets partnere at det har som mål å vinne betydelige markedsandeler i det markedet for diskrete grafikkløsninger i løpet av 2008. Dette betyr blant annet at selskapet har store forventninger til selskapets neste generasjon med grafikkprosessorer, som etter alt å dømme skal komme på markedet før sommeren.

    Les også:

AMD har offisielt ikke sagt så mye om den neste generasjonen med ATI Radeon-produkter, selv om ryktene har svirret i flere måneder. Men i dag lettet selskapet litt på sløret, ved at AMD bekrefter at i alle fall noen av de kommende ATI Radeon-produktene vil benytte GDDR5-minne (Graphics Double Data Rate, version 5). Ifølge AMD er selskapet først ute med å ta i bruk denne minnetypen, som ventes å bli den ny minnestandarden for grafikkort.

Ifølge AMD er ytelsen til dagens grafikkprosessorer (GPU) begrenset av raten dataene kan flyttes til og fram grafikkbrikken. Dette begrenses igjen av bredden på minnegrensesnittet og størrelsen på selve silisiumbrikken. Men med GDDR5 hevder AMD å kunne oppnå opptil 5 ganger høyere datarate enn GDDR3 og 4 ganger høyere rate enn GDDR4-minne.

GDDR5-spesifikasjonen støtter datarater på opptil 12,8 gigabits per sekund.

GDDR5-minne fra Samsung
GDDR5-minne fra Samsung

GDDR5 gir også for høyere datarater over et smalere grensesnitt, noe som ifølge AMD vil åpne for mindre og billigere brikker. Da skal også strømforbruket og varmeutviklingen kunne reduseres.

Intern testing hos AMD skal ha demonstrert at en overgang fra GDDR3 til GDDR5 krever 30 prosent mindre energi i DRAM-bussen. I testen har selskapet kjørt GDDR3-minnet med 2,0 volts driftsspenning og en datarate på 2 gigabits per sekund, mens GDDR5-minnet ble kjørt med 1,5 volts driftsspenning og en datarate på 4 gigabits per sekund.

GDDR5-minnet skal også kunne nyttegjøres i forbindelse med streamprosessoring, hvor GPU-er benyttes til å utføre komplekse, massivt parallelle beregninger som ikke nødvendigvis har noe med grafikk å gjøre. I tillegg til den økte båndbredden, inkluderer GDDR5 nye mekanismer for deteksjon av feil, noe som skal gi mer nøyaktige beregninger. Når en feil oppdages, vil kommandoer gjøres på nytt for å få gyldige data.

    Les også:

Til toppen