AMD henter innpå

AMD vil i februar lansere K6-3-prosessoren. Selv om forskjellene i arkitekturen i forhold til forgjengeren er små, vil prosessoren kunne bli en farlig konkurrent til Intels Pentium II-brikker. Årsaken er kombinasjonen mellom pris og ytelse.

AMD vil i februar lansere K6-3-prosessoren. Selv om forskjellene i arkitekturen i forhold til forgjengeren er små, vil prosessoren kunne bli en farlig konkurrent til Intels Pentium II-brikker. Årsaken er kombinasjonen mellom pris og ytelse.

AMD har sammen med Cyrix alltid vært lillebror i forhold til Intel når det gjelder salg av prosessorer til PC-er. I november var Intels omsetning over 50 ganger så stor som AMDs. Likevel har AMD aldri gjort det så bra som nå. Og bedre kan det bli når selskapet i februar kommer med sin nye K6-3-prosessor.

Egentlig er det ikke så mye å si om denne prosessoren - også kjent som Sharptooth - rent teknisk. De største forskjellene i forhold til de nyeste K6-2-brikkene er høyere klokkehastighet og 256 KB med integrert sekundært hurtigminne. Dette siste betyr at hurtigminnet arbeider med samme klokkehastighet som selve prosessoren. I de fleste prosessorer, inkludert Pentium II, arbeider hurtigminnet med samme hastighet som systembussen, gjerne 66 eller 100 MHz. Begge forbedringene vil gi prosessoren en betydelig ytelsesøkning, og når klokkehastighetene blir så høye som 400 og 450 MHz, vil ytelsen ikke være langt unna den man finner hos de raskeste Pentium II-brikkene. Tester som er blitt utført viser at selv om AMD-brikkene historisk sett har hatt betydelig lavere flyttallsytelse enn Intels tilsvarende prosessorer, så utjevner 3DNow!-teknologien mye av dette i programmet som støtter denne teknologien. Og disse blir det stadig flere av, ikke minst når det er snakk om spill.

K6-3-prosessoren vil fortsatt bruke Super7-grensesnittet mot hovedkortet. Og selv om brikken inneholder ny funksjonalitet, skal det ikke være nødvendig å bytte hovedkortet av den grunn, det vil si hvis du har en hovedkort for K6-2-prosessoren. Flere hovedkortprodusenter oppgir at det kun er snakk om en enkel BIOS-flashoppgradering som skal bli tilgjengelig for nedlasting fra Internett.

Det mest interessante med K6-3 er forholdet mellom ytelse og pris, spesielt sammenlignet med Intels kommende Katmai-prosessor, som muligens får navnet Pentium III. Mens K6-3 400 ventes å koste mellom 325 og 375 dollar, ligger forventet startpris for 450 MHz-varianten av Katmai mellom 525 og 600 dollar. Tilsvarende ligger forventet startpris for 450 MHz-utgaven av K6-3 et sted mellom 425 og 500 dollar, mens 500 MHz-utgaven av Katmai vil koste mellom 700 og 760 dollar. Dette er interessant fordi Katmai ved introduksjonen trolig ikke vil oppleveres som særlig mye raskere enn en Pentium II med samme klokkehastighet.

Interessant er det også at AMD antagelig kommer til å lansere K6-3 rett før Intel lansere Katmai. Hvis det viser seg at ytelsesforskjellen er så liten som flere tester har antydet, kan AMD med sine lavere priser faktisk slå bena under Intels lansering. Etterhvert vil nok Intel kunne ta seg inn i igjen ved at det kommer programvare som støtter KNI (Katmai New Instructions), men inntil det skjer kan AMD se ut til å være et bedre valg for svært mange.

Men AMD har mer å komme med. I løpet av sommeren 1999, kanskje allerede i juni, vil selskapet lansere K7-prosessoren. Dette er en helt ny prosessor som blant annet skal ha bedre flyttallsenhet enn K6-3, Slot-A-grensesnitt mot hovedkortet og støtte for AGP 4X, PC99 og 200 MHz DDR SDRAM (Double-Data Rate Synchronous DRAM). Dette er en prosessor for de mer avanserte brukerne og prisen for en 500 MHz K7 forventes å bli omtrent 500 dollar.

Det ser altså ut som om Intel fortsatt vil få konkurranse på prosessormarkedet i tiden som kommer. Og så lenge AMD og også til dels Cyrix vil prøve å holde prisene flere titalls prosent under det Intel tar for sine tilsvarende prosessorer, vil nok forbrukerne raskt kunne glede seg over lavere priser enn de som er oppgitt her.

(Kilder: AMD, The Register, Sharky Extreme)

Til toppen