BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD: HyperTransport-brikkesett til Hammer

AMD har kunngjort tre ulike HyperTransport-brikkesett til sin 64 biters prosessor Hammer. De kommer på markedet i fjerde kvartal.

22. feb. 2002 - 08:39
Hammer er AMDs utfordrer til Intel Itanium-arkitektur. Begge er 64 biters. Men mens Itanium representerer et brudd med Intels 32 biters arkitektur, og følgelig krever spesielle tilpasning av eksisterende programvare for å oppnå ytelsesgevinst, representerer Hammer kontinuitet. Hammer er laget slik at 32 biters og 64 biters applikasjoner vil kunne kjøre effektivt, slik at ytelsesgevinsten kommer straks. AMD mener dette svarer til brukernes behov for en trinnvis overgang til 64 biters databehandling, i stedet for det hoppet Intel foreskriver med Itanium. Den offisielle betegnelsen på Hammer-arkitekturen er x86-64.

Også når det gjelder brikkesett, satser AMD på andre prinsipper enn Intel. Men mens Intel er først ute med en 64 biters prosessor, er AMD først ute med mer avansert teknologi for å sikre at det ikke oppstår flaskehalser i kretsene rundt selve prosessoren. Her har imidlertid de to rivalene kommet fram til en ordning som vil avverge en mulig framtidig busskrig.

AMD satser på en teknologi kalt HyperTransport, og som selskapet har overlatt til et uavhengig organ, HyperTransport Technology Consortium. Her bidrar flere aktører, og AMD er ikke engang den første til å produsere HyperTransport-baserte brikker.

AMDs egne brikkesett for Hammer-prosessoren organiseres i en familie døpt AMD-8000. Tallet henspiller på Hammer-brikkens status som åttende generasjonens x86-teknologi. De tre brikkesettene som nettopp er kunngjort, håndterer data inn og ut av prosessoren (AMD-8111 I/O hub), data til og fra PCI-X-bussen (AMD-8131 PCI-X tunnel), og data til og fra AGP 3.0-grafikk (AMD 8151 AGP 3.0 graphics tunnel). Brikkesettene vil kunne brukes i servere, PC-er og arbeidsstasjoner.

AMD opplyser at brikkesettene vil være tilgjengelige i fjerde kvartal, omtrent samtidig med selve Hammer-prosessoren.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.