AMD kan omsider levere mindre prosessorer

AMD kan omsider levere mindre prosessorer

Nye prosessorer fra AMD kan få et betydelig lavere energiforbruk når selskapet nå tar i bruk 65 nm-teknologien.

AMD har ifølge News.com begynt å levere brikker basert på 65 nanometers prosessteknologi. De fleste av AMDs prosessorer er i dag laget med 90 nanometers teknologi, mens konkurrenten Intel allerede i fjor gikk over til 65 nm.

Ifølge Nick Kepler, visepresident for utvikling av logikkteknologi i AMD, skal 65 nm-teknologien gi brikker som forbruker omtrent 30 prosent mindre energi enn tilsvarende brikker basert på 90 nm-teknologien. Foreløpig vil dette være den eneste fordelen kundene vil oppleve som følge av overgangen.

- Senere vil AMD balansere energisparingen og ytelsesgevinsten, avhengig av hva designerne ønsker å oppnå gjennom ulike brikkedesign for stasjonære PC-er , bærbare PC-er og servere, sier Kepler.

Forbedringene skyldes delvis at selskapet strekker silisiumet i transistorene i brikken med en film av silisium-germanium for å forbedre ytelsen. Slik strekking øker avstanden mellom silisiumatomene og gjør det mulig for elektronene å bevege seg betydelig raskere, noe som gir en ytelsesøkning. Det skal være første gang AMD tar i bruk et slikt materiale, mens Intel gjør dette i stor utstrekning.

De første brikkene AMD produserer med den nye prosessen vil være beregnet for stasjonære PC-er og vil først og fremst være Athlon 64 X2-brikker. Disse vil komme i salg i løpet av noen uker. Ifølge Forbes.com planlegger AMD at halvparten av desktop-prosessorene skal være 65 nm-basert i løpet av første kvartal 2007, mens overgangen for prosessorer til servere og bærbare PC-er vil startes i løpet av første halvår av 2007.

AMD vil gradvis forsøke å hente igjen Intels forsprang når det gjelder prosessteknologi ved å bruke kortere tid på neste overgang - til 45 nm prosessen. Intel skal etter planen ta i bruk denne prosessteknologien i andre halvår av 2007, mens AMD skal gjøre det samme om 18 måneder. Dette kan bli en utfordring, for overgangen til 45 nm anses som mer kompleks enn overgangen til 65 nm, og AMD brukte 28 måneder på spranget fra 90 til 65 nm. Men greier AMD å få til overgangen til 45 nm på 18 måneder, vil Intels forsprang trolig ha blitt redusert til et drøyt halvår.

Til toppen