AMD klar med dobbelkjernet Opteron

AMD har produsert sine første dobbelkjernede Opteron, og demonstrerer dem på en HP-server.

AMD har produsert sine første dobbelkjernede Opteron, og demonstrerer dem på en HP-server.

AMD har varslet amerikanske medier at det vil demonstrere sin nye dobbelkjernede Opteron-prosessor på et arrangement i Austin, Texas, seinere i dag. Selskapet har framstilt prøveeksemplarer av prosessoren, og bygget fire av dem inn i en Proliant server fra Hewlett-Packard.

Opteron er en kombinert 32/64 biters prosessor som kom på markedet i april 2003, og som har vært konstruert med tanke på dobbelkjernede utgaver. Den doble kjernen innebærer en kraftig økning i ytelse. Prosessorsjef Marty Seyer hos AMD sier til ZDNet at Microsoft Windows Server 2003 oppfatter maskinen som en åtte prosessors maskin.

AMD kunngjorde i juni i år at det hadde fullført konstruksjonen av en dobbelkjernet Opteron, som skulle produseres ved selskapets nye anlegg «Fab 36». Anlegget vil fra midten av 2005 kunne framstille brikker etter en 65 nanometers prosess. AMD sier utviklingen av selskapets flerkjernede prosessorer inngår i det strategiske samarbeidet med Sun.

Ifølge Wall Street Journal forespeiler AMD at servere og arbeidsstasjoner med dobbelkjernede Opteron-prosessorer vil være i salg fra midten av 2005, og PC-er fra slutten av 2005.

I neste uke holder AMDs rival Intel sitt årlige utviklerforum, der man blant annet vil diskutere dobbelkjernede utgaver av Itanium, Xeon og Pentium, og antakelig demonstrere minst én av dem. Intel har antydet at servere med dobbelkjernet Itanium kan være i salg fra midten av neste år.

    Les også:

Til toppen