AMD lanserer Centrino-alternativ

AMD lanserer Turion, en 64 biters prosessor med lavt strømforbruk, for å utfordre Intel Centrino.

AMD lanserer Turion, en 64 biters prosessor med lavt strømforbruk, for å utfordre Intel Centrino.

AMDs prosjekt Turion 64 har vært kjent siden årsskiftet. Det dreier seg om en variant av Athlon 64, med spesielle tilpasninger for å redusere strømforbruket. Prosessoren skal konkurrere med Intel-prosessoren Pentium M i det voksende segmentet med tynne og lette bærbare. Blant de store PC-leverandørene har Acer, Fujitsu Siemens og Sharp sagt de vil produsere Turion-baserte lette bærbare. Det antydes at Hewlett-Packard vil tilby en Turion PC på et seinere tidspunkt.

    Les også:

I motsetning til Intel vil ikke AMD produsere et eget brikkesett for å integrere prosessoren med annen funksjonalitet. Hos Intel inngår Pentium M i Centrino-plattformen, med et brikkesett som blant annet integrerer håndtering av trådløse nettverk.

I første omgang kunngjøres sju ulike varianter av Turion 64. Utenom pris, skilles de etter klokkefrekvensen, cache og strømforbruk:

Ytelsesmessig har Pentium M en fordel med sine 2 MB cache, men analytikerne regner med at AMDs HyperTransport-teknologi vil gjøre Turion minst like rask, antakelig noe raskere. AMD sier selv at med samme klokkefrekvens er Turion fra seks til 33 prosent raskere enn Pentium M. For spesielt interesserte er det også et poeng at Turion håndterer 64 biters programvare, i motsetning til Pentium M.

Forbruket på 35 watt for ML-variantene av Turion er godt i overkant av Pentium Ms 27 watt, mens MT-variantene er på høyde med Pentium M. Foreløpig har AMD ingenting som kan konkurrere med Intels «ultra low power» Pentium M med forbruk på 5,5 watt og 1,1 GHz i klokkefrekvens. AMD har ikke oppgitt tall for batterilevetid, men skal ha antydet at den vil være sammenliknbar med Pentium M.

Turion vil med andre ord konkurrere i pris og ytelse, samtidig som energiforbruket er svært redusert i forhold til dagens Athlon-drevne bærbare, men kanskje ikke helt ned på Centrino-nivå.

Det er meldt at MT- og ML-variantene av Turion vil suppleres med minst to andre serier, henholdsvis MA med høyere ytelse, og MZ med lavere energiforbruk.

Til toppen