BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD lanserer sekskjernet Phenom II

Bekrefter at Turbo Core-teknologien er inkludert.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. apr. 2010 - 09:58

AMD lanserte i dag selskapets første sekskjernede prosessorer for stasjonære pc-er. Den nye produktserien heter Phenom II X6 og består foreløpig av to modeller, 1055T og 1090T Black Edition. Serien har tidligere vært kjent under kodenavnet «Thuban».

De nye prosessorene bygger på de samme teknologiene som AMD bruker i X4-prosessorene, men inkluderer i tillegg Turbo Core-teknologien, som er selskapets svar på Intels Turbo Boost-teknologi.

Teknologien gjør det mulig for prosessoren å øke klokkehastigheten til opptil tre av de seks kjernene ved å sette ned hastigheten til de øvrige tre. Dette skal kunne gi bedre ytelse i programvare som har stort behov for regnekraft, men som ikke kan utnytte mer enn noen få kjerner på en gang.

De nye prosessorene er i utgangspunktet basert på AM3-sokkelen, men skal også kunne brukes sammen med eksisterende AM2+-baserte hovedkort etter en BIOS-oppdatering.

AMD anbefaler likevel hovedkort basert på AMD 890FX-brikkesettet. Dette skal sammen med brikkesettet SB850 tilby blant annet støtte for SuperSpeed USB 3.0, opptil fire ATI-skjermkort og ATI EyeFinity.

AMD Phenom II X6 1055T er klokket til 2,8 GHz, mens 1090T er klokket til 3,2 GHz. Begge er utstyrt med 512 kilobyte dedikert L2 cacheminne per kjerne, samt et felles L3 cacheminne på 6 megabyte. De har begge et maksimalt effektbehov på 125 watt.

AMD har foreløpig ikke lagt ut informasjon om hvor høy klokkehastighet som kan oppnås med Turbo Core-teknologien, men uoffisiell informasjon har antydet en økning på 400 til 500 MHz i forhold til den vanlige maksimalhastigheten.

1055T-modell har en veiledende pris fra AMD på 199 dollar. Ifølge Prisguide.no koster den fra omtrent 1500 kroner i norske butikker. 1090T-modellen har en veiledende pris på 295 dollar, men koster i Norge fra omtrent 2200 kroner.

Ifølge prisguiden er det også flere andre Phenom II X6-modeller i vente, blant annet en 95 watt-utgave av 1055T.

En detaljert test av de nye prosessorene finnes her.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.