AMD lanserer verdens raskeste x86-prosessor

AMD introduserte i dag den hittil raskeste utgaven av selskapets nye prosessorfamilie, Athlon. Nå er det virkelig grunn til grundig å vurdere om det er en Intel-prosessor man egentlig vil ha.

AMD introduserte i dag den hittil raskeste utgaven av selskapets nye prosessorfamilie, Athlon. Nå er det virkelig grunn til grundig å vurdere om det er en Intel-prosessor man egentlig vil ha.

AMD annonserte i dag en 650 MHz-utgave av selskapets Athlon-familie. Dette er ifølge selskapet den raskeste x86-prosessoren som vil bli tilgjengelig på markedet de nærmeste tiden. Denne prosessoren vil kunne kjøpes fra selskapet allerede neste uke.

AMD offentliggjorde i dag ytelsestester som sammenligner forskjellige Athlon-utgaver med de raskeste Pentium III og Pentium III Xeon-utgavene. Det er benyttet kjente tester som 3D WinBench 99, Winstone 99 Business, samt SPEC-testene for heltall og flytetall.

Athlon er en rimelig klar vinner i alle testene når det gjelder prosessorer med samme klokkehastighet. Men siden Intel ikke har raskere prosessorer enn 600 MHz (550 MHz for Pentium III Xeon), er AMD Athlon 650 MHz suveren, både når det gjelder heltalls-, flyttalls- og 3D-ytelse, men også i applikasjonstesten Winstone 99 Business.

Tom's Hardware Guide har også sammenlignet Athlon med Pentium III, men brukte stort sett andre tester enn det AMD gjorde. Dette slo derimot ikke dårligere ut for Athlon, tvert imot. Athlon virker enda mer suveren i disse testene. Dette gjelder også i Intels egen Multimedia Benchmark.

Likevel var det én test Pentium III-prosessorene gjorde det bedre enn Athlon - spesielt man sammenligner prosessorer med samme klokkehastighet.

Testen det er snakk om er FutureMark MultiMediaMark99. Denne testen tar i bruk SSE (Streaming SIMD Extensions) som kun Pentium III støtter. Tester tar ikke i bruk AMDs tilsvarende 3DNow!-teknologi, som Athlon tilbyr. I denne testen gikk Pentium III 600 MHz av med seieren med 3,5 prosent bedre resultat enn Athlon 650 MHz.

Det er tvilsomt om SSE er god nok grunn til å holde seg til Pentium III, spesielt når stadig flere spill og applikasjoner får støtte for 3DNow!. For Athlon er nå den jevnt over raskeste prosessoren på markedet. I tillegg har den en annen fordel, den er rimeligere enn Pentium III med samme klokkehastighet, med unntak av 600 MHz-utgaven. AMD har altså senket de tidligere annonserte prisene betydelig for virkelig å ta opp konkurransen med Intel.

De nye stykkprisene - i kvanta på 1000 enheter, er som følger:

Prosessor Pris
Athlon 650 MHz 849 dollar
Athlon 600 MHz 615 dollar
Athlon 550 MHz 449 dollar
Athlon 500 MHz 249 dollar
Intel Pentium III 600 MHz 669 dollar

Det store spørsmålet nå er om AMD greier å holde forspranget. Intel kommer i løpet av høsten med Coppermine som kan komme faretruende nær Athlon i ytelse på grunn av bedre teknologi for det sekundære hurtigminnet. AMD bør derfor snarest få flyttet produksjonen av Athlon over på en 0,18 mikron prosess, slik at prosessoren (eller dens etterkommer) snart vil komme med sekundært hurtigminne innebygget i selve prosessorbrikken.

I tillegg må AMD greie å levere nok brikker. Dette har selskapet slitt mye med tidligere, men det har nå åpnet nye produksjonslokaler blant annet i Tyskland som bør kunne levere betydelige mengder prosessorer.

Du kan lese mer om fordelene (og ulempene) til AMD Athlon i en grundig gjennomgang hos Tom's Hardware Guide. Peker finner du nedenfor.

(Kilder: AMD, Tom's Hardware Guide, The Register)

Til toppen