BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD lanserte Phenom med tre kjerner

AMD har lenge slitt med teknologien, men nå har selskapet sluppet flere nye prosessormodeller.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mars 2008 - 08:45

AMD kunngjorde i dag at selskapet nå kommer med fem nye, firekjernede utgaver av selskapets Phenom-serie. I tillegg har selskapet kommet med Phenom-prosessorer med tre kjerner.

AMD har lenge slitt med en feil i Phenom-prosessorene som involverer prosessorenes «translation lookaside buffer» (TLB) og L3-cacheminne. Feilen kan omgås gjennom BIOS-oppdateringer, men dette fører i verste fall til en ytelsesreduksjon på 10 til 20 prosent. Ifølge AMD opptrer feilen, som fører til en krasj, svært sjelden og berører tilnærmelsesvis ingen, muligens bortsett fra de aller mest avanserte brukere.

Det firekjernede Phenom-prosessorene som slippes nå, er basert på B3-steppingen av Phenom hvor TLB-feilen er fjernet. Dette kjennetegnes ved at modellnummeret ender på 50.

    Les også:

AMDs firekjernede Phenom-prosessorer kalles nå Phenom X4. De nye modellene heter 9550, 9650, 9750 og 9850 Black Edition. De har en klokkehastighet på mellom 2,2 GHz og 2,5 GHz. Den sistnevnte leveres med Clock Multiplier Control som gir bedre muligheter for overklokking. Den støtter også HyperTransport klokket til 4 GHz, mens de øvrige er begrenset til 3,6 GHz.

De nye modellene har et maksimalt effektbehov på mellom 95 og 125 watt. Den veiledende prisen ligger på mellom 209 og 235 dollar. Alle brikkene leveres med 512 KB dedikert L2 cache per kjerne og 2 MB delt L3 cache.

I tillegg til disse Phenom X4-modellene, lanserte AMD i dag også modellen Phenom X4 9100e. Dette er ifølge den første energieffektive, firekjernede prosessoren for PC-er, med et maksimalt effektbehov på 65 watt. Den er utstyrt med like mye cacheminne som de øvrige, men er bare klokket til 1,8 GHz.

AMD har foreløpig ikke oppgitt prisen på denne modellen.

Tre kjerner

AMD overrasket mange da selskapet i fjor høst kunngjorde at det ville komme med trekjernede prosessorer. AMD har i ettertid hevdet at det er stor interesse for denne unike varianten i hos forhandlere, siden det kan gi et nytt prisleie som ligger mellom de tokjernede og de firekjernede prosessorene.

De første trekjernede modellene heter Phenom X3 8400 og 8600. De er klokket til henholdsvis 2,1 og 2,3 GHz og vil koste henholdsvis 160 og 180 dollar per stykk, i kvanta på tusen enheter. Disse brikkene er basert på AMDs B2-stepping, noe som innebærer at TLB-feilen fortsatt er på plass. I mai skal AMD slippe tre nye modeller basert på B3-steppingen. Dette er 8450, 8650 og den raskere (2,4 GHz) 8750. Prisen på disse skal være omtrent den samme som for de første modellene.

Også X3-modellene vil leveres med 512 KB dedikert L2 cacheminne per kjerne, samt en felles L3-cache på 2 MB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.