AMD lanserte sekskjernet prosessor

Lover mer effektiv regnekraft med ny Opteron.

AMD lanserte sekskjernet prosessor

Lover mer effektiv regnekraft med ny Opteron.

AMD kunngjorde i går at selskapets første Opteron-prosessor med seks kjerner er leveringsklar. Prosessoren, som til nå ha blitt kalt Istanbul, har fått det offisielle navnet Six-Core AMD Opteron.

Prosessoren kan nok ikke slå den kommende, åttekjernede Xeon-prosessoren fra Intel på ytelse, så AMD fokuserer i stedet på en del andre områder hvor Opteron har fordelaktige egenskaper.

Dette inkluderer ikke minst ytelse per watt-forholdet, som er svært viktig i datasentraler.

AMD lover at den nye Opteron-prosessoren skal kunne levere opptil 34 prosent mer ytelse per watt enn den firekjernede Model 2382-utgaven av Opteron når prosessorene kjøres i det samme systemet.

I alt har AMD til nå kommet med fem versjoner av den sekskjernede Opteron-prosessoren. Av disse er tre modeller beregnet for systemer med to prosessorer (Model 24xx), mens to modeller er beregnet for åtteveis systemer (Model 84xx). Prosessorene er klokket til mellom 2,2 og 2,6 GHz og leveres med 512 kilobyte med L2 cacheminne per kjerne, samt et delt L3-cacheminne på 6,1 megabyte.

Diagram som viser hovedtrekkene ved arkitekturen til de sekskjernede Opteron-prosessorene.
Diagram som viser hovedtrekkene ved arkitekturen til de sekskjernede Opteron-prosessorene.
Innmaten i en sekskjernet Opteron-prosessor.
Innmaten i en sekskjernet Opteron-prosessor.

Prosessorene har et maksimalt effektbehov på 75 watt og er basert på 45 nanometers prosessteknologi. De støtter kun den billige minnetypen DDR2.

Prisene for de nye Opteron-prosessorene starter på 455 dollar og ender på 2649 dollar.

AMD planlegger å komme med sekskjernede Opteron-prosessorer med enda høyere ytelse (HE), samt to familier med laveffektsbrikker (SE og EE). Alle disse skal komme på markedet i løpet av tredje kvartal.

AMD gjør et poeng av at også laveffektsprosessorene vil tilbys med de samme cacheminne-størrelser, funksjonssett og minnehastigheter som HE-utgavene. EE-versjonene vil dog ha noe lavere busshastighet.

I tillegg vil de nye prosessorene kunne settes rett inn i mange eksisterende Opteron-systemer med Socket F (1207), men vil trolig kreve en BIOS-oppdatering.

De nye, sekskjernede prosessorene skal tilbys i servere denne måneden fra en rekke leverandører, inkludert Cray, Dell, HP, IBM og Sun.

    Les også:

Til toppen