AMD lanserte tokjernede prosessorer

AMD annonserte i dag Opteron-prosessorer med to kjerner. Planene om tokjernet Athlon 64 er også avduket.

AMD annonserte i dag Opteron-prosessorer med to kjerner. Planene om tokjernet Athlon 64 er også avduket.

Dagens lansering av tokjernede Opteron-prosessorer kommer ikke som noen overraskelse. Til det har ryktespredningen vært altfor omfattende og lanseringen faller nesten sammen med toårsjubileet for Opteron som kan feires i morgen. Også detaljene i selskapets annonsering av tokjernede Athlon 64-brikker ser ut til å stemme godt overens med det som allerede er blitt lekket.

Først ut med doble kjerner er AMDs Opteron 800-serie, beregnet for systemer med mellom fire og åtte prosessor. Det er lansert tre utgaver, med versjonsnumrene Model 865, 870 og 875, som har klokkehastigheter på henholdsvis 1,8 GHz, 2,0 GHz og 2,2 GHz. Brikkene vil i kvanta på tusen enheter ha en stykkpris på henholdsvis 1514 dollar, 2149 dollar og 2649 dollar. Prisen for Opteron Model 865 er nøyaktig den samme som for Model 852 som bare har én kjerne.

Hver av kjernene er utstyrt med 1 MB sekundært hurtigminne. Prosessorene støtter en forsidebuss med klokkehastighet på 1 GHz og har et effektforbruk på inntil 95 watt. Bildet nedenfor viser en oversikt over arkitekturen.

I slutten av mai vil AMD lansere tilsvarende tokjernede prosessorer i Opteron 200-serien. Disse er beregnet for systemer med to prosessorer. Prisen vil strekke seg fra 851 dollar for Model 265 til 1299 dollar for model 275. Model 265 vil dermed koste det samme som dagens Model 252. Forøvrig tilsvarer disse brikkene de nye i 800-serien.

    Les også:

Selv om AMD ikke nevner det i forbindelse med dagens annonseringer, vil selskapet i løpet av de inneværende kvartalet også lansere tokjernede varianter i Opteron 100-serien, beregnet for systemer med én prosessor. Disse modellene, Model 165, Model 170 og Model 175 er oppgitt i AMDs versjonsoversikt, men har ennå ikke funnet veien til prislisten.

Sun, HP, IBM og Cray er blant selskapene som vil levere systemer basert på de tokjernede Opteron-prosessorene. Systemer basert på dobbeltkjernede utgaver i Opteron 800-serien

kan ventes innen 30 dager. Systemer basert på dobbeltkjernede utgaver i Opteron 800-serien kan ventes i juni.

Men AMD hadde i dag mer å fortelle. Selskapet vil i juni komme med dobbeltkjernede utgaver av Athlon 64. Disse har fått navnet Athlon 64 X2. Foreløpig planlegges fire modeller, 4800+, 4600+, 4400+ og 4200+, samt i kvanta på tusen enheter vil ha en stykkpris på henholdsvis 1001 dollar, 803 dollar, 581 dollar og 537 dollar. En tokjernet variant av ekstremprosessoren Athlon 64 FX vil først gjøres tilgjengelig når spill som kan utnytte fordelene ved å ha flere kjerner - typisk ved å dele opp prosessene i flere tråder, er kommet på markedet.

Flerkjernede prosessorer, slik som AMD har lansert i dag og Intel i form av Pentium Extreme Edition offisielt lanserte på mandag denne uken, skal kunne gi bedre ytelse på systemer hvor det kjører flere ytelseskrevende programmer på én gang, eller når programvaren har støtte for flere samtidige tråder.

AMD har publiserte resultatet av et mindre antall ytelsestester på denne siden. Vær klar over at leverandørene ofte utfører slike tester under ideelle forhold, noe som lett kan påvirke resultatet i positiv retning

Til toppen