AMD legger nytt press på Intel

AMD vil lansere en 850 MHz-versjon av sin Athlon-prosessor i midten av februar.

AMD vil lansere en 850 MHz-versjon av sin Athlon-prosessor i midten av februar.

Det er britiske The Register som melder dette. Webavisen siterer anonyme men etter eget utsagn sikre kilder på at den nye AMD-prosessoren vil bli kommersielt tilgjengelig i volum kort tid etter lanseringen i februar.

Det vil i så fall legge betydelig press på erkerivalen Intel som det siste året stadig sterkere har fått føle AMDs pust i nakken.

I skrivende stund selger både Intel og AMD 800 MHz-versjoner av sine respektive Pentium III- og Athlon-prosessorer, men med AMDs kommende 850 MHz-versjon er det klart at AMD akter å følge Intel helt til døra i klokkefrekvens-kappløpet.

Ifølge The Register skal en rekke PC-byggere dessuten ha signalisert at AMD forbereder seg på å ta steget helt opp til 1 gigahertz-nivå før Intel er på plass med sin variant.

I Intels halvoffisielle produktplan opererer selskapet med andre halvår i år som lanseringstidpunkt for sin 1 GHz IA-32 mikroprosessor.

I oktober i fjor åpnet imidlertid AMD sin første brikkefabrikk i Tyskland, hvor forholdene er lagt til rette for å lage kobberbaserte gigahertz-utgaver av Athlon. På Fab 30 i Dresden vil AMD bli i stand til å benytte kobber i stedet for aluminium som leder i prosessorene. Kobber leder strøm bedre enn aluminium og gir derfor mindre motstand, mindre varme og høyere hastighet.

Som digi.no tidligere har skrevet kan 1 GHz-utgaver av Athlon være på markedet allerede i første kvartal i år dersom selskapet lykkes tidlig med å få ned feilprosenten i produksjonen.

AMD planlegger å lage de kobberbaserte Athlon-brikkene med en 0,18 mikron prosessteknologi. Målet er å lage 5500 silisiumskiver i uken. Hver skive vil inneholde 300 Athlon-prosessorer.

Til toppen