AMD lover bedre batteritid for bærbare

AMD lover bedre batteritid for bærbare

Bedre batteritid kan gjøres AMD til en mer reelt alternativ til Intel Centrino-baserte bærbare.

AMDs prosessorer for bærbare PC-er benyttes i dag stort sett i enten billigmodeller for privatmarkedet eller i svært kraftige, bærbare PC-er hvor ytelsen teller langt mer enn batterilevetiden – ofte kalt "desktop-erstattere". Det generelle bildet har vært at AMD ikke skikkelig har kunnet utfordre Intels Centrino-plattform når det gjelder batterilevetid.

Men i år skal dette bildet endres. Ifølge DailyTech.com skal AMD lansere en ny familie med Turion-prosessorer som kalles Hawk, som er basert på 65 nanometers prosessteknologi. Den første av disse, Tyler, skal basert på S1-sokkelen og støtte 65 nanometers DDR2-800-minne. I tillegg skal dagens 90 nm-utgave av Mobile Sempron erstattes av en modell som har kodenavnet Sherman.

De nye prosessorene skal sammen med et nytt brikkesett, RS690T, kunne gi en batterilevetid på fem timer. Hvis dette gjelder ved bruk av et standardbatteri, er batterilevetiden minst på høyde med flertallet av dagens Centrino-maskiner. Men også Intel jobber for å forbedre dette.

RS690T skal ifølge DailyTech.com være en laveffektsutgave av brikkesettet RS690, som i dag finnes til stasjonære PC-er. Det vil blant annet leveres med en Radeon X700-basert grafikkjerne.

Disse detaljene er blitt kjent gjennom referansedesignet Trevally, som AMD har gitt til selskapets partnere. Dette designet inkluderer også bruk av hybride harddisker og 802.11n-draft-basert WLAN. DailyTech.com har publisert denne skissen av Trevally, som skal stamme fra AMD.

DailyTech.com skriver videre at AMD skal lansere en ny familie med prosessorer for bærbare i 2008. Denne kalles Griffin og vil trolig være designet fra bunnen av for å utnytte mobil teknologi. Den skal likevel hente ny funksjonalitet fra AMDs K10-arkitektur. Dette inkluderer bruk av delte spenningsplan, noe som gjør prosessorer kan justere spenningsnivået til blant annet de individuelle kjernene, og versjon 3 av datatransport-teknologien HyperTransport.

Lion, som den første Griffin-modellen vil hete, skal erstatte Tyler i første halvdel av 2008. Sherman vil omtrent samtidig erstattes av modellen Sable.

Til toppen