AMD må fortsette der Intel slipper

AMD er Intels eneste konkurrent på PC-markedet, men kan ikke kopiere Intels kommende 64-bits design. Dermed har de ikke noe valg, og må fortsette der Intel slipper.

AMD er Intels eneste konkurrent på PC-markedet, men kan ikke kopiere Intels kommende 64-bits design. Dermed har de ikke noe valg, og må fortsette der Intel slipper.

Med rå muskelkraft og skjermin av egne patenter har Intel presset den eneste konkurrenten som lager PC-prosessorer opp i et hjørne. Etter at Cyrix og IDT ga seg, står AMD alene igjen om å skulle lage noe som kan måle seg med Intels kommende Itanium-brikke (tidligere kalt Merced.) AMD leder i dag kappløpet med sin Athlon-brikke (bildet over) , men dette snur seg snart.

Etter hvert som det nærmer seg lanseringen av Itanium, har AMD fått et behov for å markere seg overfor PC-produsenter, utviklere og kunder. Selskapet lettet derfor på sløret i går og fortalte at deres K8-brikke vil komme i salg i "løpet av 2001", skriver forskjellige amerikanske nyhetsmedier.

Intel lover at Itanium-maskiner kommer i vanlig salg til neste sommer.

Les om AMDs triumfer og tragedier:


AMD har foreløpig kalt sin brikke "Slegge" (Sledgehammer) og det må den være for å bryte igjennom oddsene den har mot seg. For AMD har verken tid eller ressurser til å lage en helt ny prosessor slik Intel har gjort. I stedet skal selskapet forsøke å forlenge livet på dagens PC-prosessorer, de såkalte x86-brikkene.

AMD skal gjøre dette ved å utvide kommandosettet x86-brikkene kan tolke i stedet for å gjøre som Intel som har laget et helt nytt kommandosett. AMDs brikker vil dermed kunne kjøre dagens PC-program, men ikke programvare skrevet for Itanium og fremtidige IA-64 prosessorer. Men for å få Sledgehammer-prosessoren til å virkelig å slå, må AMD overbevise utviklere om å tilpasse sin programvare de nye kommandoene.

Sledgehammer gir dermed AMD en foreløpig løsning, men selskapet har oddsene mot seg. For AMD vil aldri kunne kopiere Intels IA-64 prosessorer på grunn av patentrettigheter. Men det er dyrt å flytte til en ny plattform som IA-64 og AMD vil tilby en gunstig forlengelse av dagens systemer. AMD skulle nok derfor ha ønsket at de var klar når Intel lanserte Itanium.

Som om disse oddsene ikke var dårlige nok, sliter AMD også finansielt. Selskapet har hatt produksjonsproblemer på sin fabrikk og har tapt store summer de siste kvartalene.

Til toppen