FORBRUKERTEKNOLOGI

AMD med åtte grafikkprosessorer i PC-en

AMDs grafikkavdeling kommer snart med enda kraftigere løsninger for PC-en.

AMD ATI Radeon HD 4870
AMD ATI Radeon HD 4870
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juli 2008 - 09:06

Etter at AMD kjøpte ATI Technologies høsten 2006, har konkurrenten Nvidia nærmest fått ha ytelsestronen innen grafikkmarkedet i fred. Men AMD har lovet at selskapet har kort oppe i ermet som både skal gjenvinne gamle markedsandeler og være tilstrekkelig til å vippe Nvidia av tronen, i alle fall for en stund.

I slutten av juni kom AMD med selskapets nye ATI Radeon HD 4800-serie. Det raskeste av brikkene, 4870, skal ha en ytelse som ligger tett opp mot den som Nvidia nest raskeste brikke, Geforce GTX 260, samtidig som prisen på AMD-kortene er betydelig lavere.

    Les også:

To sammenkoblede Radeon HD 4850-kort kan i mange tilfeller hamle opp med ytelsen til ett av Nvidias GeForce GTX 280-kort, selv om Nvidia-kortet koster mer enn to 4850-kort til sammen.

AMD ATI Radeon HD 4870
AMD ATI Radeon HD 4870

Dette viser blant annet denne testen fra Anandtech.

Men Radeon HD 4870 er ikke den kraftigste løsningen AMD har tenkt å komme med fra den nye familien. Faktisk på ingen måte. Begge de to nyeste brikkene fra AMD anses som mellomklasseprodukter. Ikke minst prisene tilsier dette. Dette er i seg selv litt uvanlig, for både Nvidia og AMD har tidligere satset på å lansere toppmodellene først når de har introdusert nye grafikkgenerasjoner.

Hva som blir toppmodellen av HD 4800-serien er uvisst, men i august kommer AMD med modellen HD 4870 X2, hvor to Radeon HD 4870-brikker er integrert på samme kort. Dette forteller Raja Koduri, global teknisk sjef i AMDs produktgruppe, i et intervju med Techtree.com India.

- Det vil komme to utgaver av HD 4870 X2, i to forskjellige prissjikt, sier Koduri.

Han legger til at AMD allerede har satt fire slike kort inn i en PC, noe gir maskinen i alt åtte grafikkprosessorer (GPU). Men foreløpig har ikke de offisielle driverne støtte for så mange GPU-er.

Den nevnte testen fra Anandtech inkluderer også en tidlig utgave av HD 4870 X2. Nettstedet skriver at dette kortet trolig vil koste i overkant av 500 dollar, men trolig mindre enn to Radeon HD 4870-kort.

De to GPU-ene på X2-kortet skal være koblet sammen ved hjelp av en PCI Express-svitsj og trekker opptil 250 watt.

Det kommende kortet gjør det svært bra i testen og vinner Age of Conan- og Race Driver GRID-testene foran blant annet en SLI-løsning med to Nvidias GeForce GTX 280-kort. De to GTX 280-kortene vinner derimot Crysis-testen. Men prisen på disse hvert av disse kortene er etter alt å dømme høyere enn det AMDs X2-kort vil koste alene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.