BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD med kraftigere Fusion-prosessorer

Åpner for bærbare pc-er med «Radeon»-grafikk og moderat pris.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juni 2011 - 14:12

AMD kunngjorde i dag lanseringen av en nye serie med APU-er (Accelerated Processing Units), selskapet prosessorbrikker med integrert grafikkprosessor. Serien kalles for Fusion A-Series og består av brikker med mellom to og fire prosessorkjerner og mellom 240 og 400 GPU-kjerner. Brikkene er beregnet for bærbare pc-er.

AMD har alltid hatt vanskeligheter i konkurransen om prosessorløsninger til bærbare pc-er. Dette skyldes i stor grad at Intel har levert prosessorer som er betydelig mer energieffektive, noe som har stor betydning når pc-en drives av batteriet. Men i tillegg har Intels prosessorer for bærbare pc-er også levert betydelig mer regnekraft. AMDs eneste virkelige fordel har vært lav pris.

Med opptil 400 Radeon-kjerner, gir de nye APU-ene AMD selskapets satsing på det bærbare markedet en ny dimensjon. Ifølge Anandtech, som har testet den nye APU-serien, leverer i alle fall bærbare pc-er utstyrt med Fusion A8-3500M-utgaven av brikken en grafikkytelse som bare slås av betydelig dyrere systemer med diskret grafikkprosessor. Den rene CPU-ytelsen og batteritiden er ikke like imponerende, men som relativt billig spillmaskin vil en pc med Fusion A-Series kunne gjøre nytten for mange.

Mens bærbare pc-er tidligere gjerne var noe som først og fremst ble benyttet av profesjonelle pc-brukere med mye reisevirksomheten, selges i dag svært mange bærbare maskiner til konsumentmarkedet. Dette skyldes først og fremst at maskinen tar mindre plass og er enkel å ta med seg på ferie og til venner. For denne gruppen har batteritiden gjerne mindre betydning, siden de bærbare pc-ene for disse brukerne ofte bare utgjør en kompakt og flyttbar erstatter for stasjonære maskiner. Men AMD lover at de nye APU-ene skal tilbys betydelig bedre batteritid enn tidligere prosessorer fra selskapet.

Blokkdiagram over AMDs Fusion APU-brikker.
Blokkdiagram over AMDs Fusion APU-brikker.

Det er ikke utenkelig at slik kunder vil kunne velge en AMD Fusion A-Series-basert bærbar pc, som leverer høyst brukbar grafikkytelse til en pris som kanskje er flere tusenlapper lavere enn en maskin med noe kraftigere, diskret grafikkprosessor og Intel-prosessor. Det vil forøvrig også bli mulig å få tak i bærbare pc-er kombinerer grafikkytelsen til APU-en med en diskret grafikkbrikke fra AMD.

Fusion A-Series, som tidligere var kjent under kodenavnet Llano, er nå tilgjengelig i sju ulike modeller. Forskjellen på de ulike modellene er antallet CPU- og GPU-kjerner, klokkehastighetene til disse kjernene, i tillegg til hvor stort det maksimale effektbehov til brikken er.

Toppmodellen, A8-3530MX, er vanligvis klokket til 1,9 GHz med 2,6 GHz som maksimal klokkehastighet ved bruk av Turbo Core-teknologien.

Ifølge AMD planlegges det mer enn 150 pc-modeller som skal være utstyrt med Fusion A-Series-brikke. De første av disse kommer på markedet allerede denne måneden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.