BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD med nytt kort for tunge regneoppgaver

AMD kommer på nyåret med en ny generasjon prosessorer for massiv parallellprosessering.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. nov. 2007 - 14:18

AMD kunngjorde i går at selskapet i første kvartal av 2008 skal begynne å tilby streamprosessoren FireStream 9170, en prosessor som er basert på selskapets grafikkprosessor-teknologi, men som er tilpasset andre typer oppgaver som involverer massiv parallellprosessering.

Ifølge AMD vil FireStream 9170 være verdens første streamprosessor som kan utføre dobbelpresisjons flyttallsoperasjoner. Prosessoren har 320 streamkjerner som skal kunne utføre inntil 500 milliarder flyttallsoperasjoner i sekundet (GFLOPS). Dette er på høyde med mange mindre superdatamaskiner. De svakeste maskinene på topp 500-listen over verdens kraftigste maskiner, har dog en maksimalytelse som er 8 til 10 ganger høyere.

Mer interessant er det at prisen for kort med AMDs nye prosessor blir så lav som 2000 dollar. Satt inn i en relativt kraftig PC, blir totalprisen kanskje 4000 dollar, omtrent 21.000 kroner, noe som ikke er så galt for en superdatamaskin. Den er kanskje til og med billigere en Nvidias tilsvarende løsninger.

AMD mener at typiske områder hvor FireStream-kortene vil være interessante, er innen seismisk prosessering, finansanalyse, teknisk analyse, grafisk gjengivelse, kjemiske og fysiske beregninger, genforskning, videoredigering og sikkerhet.

Denne nye generasjonen med streamprosessorer fra AMD er basert på 55 nanometers prosessteknologi og skal ha et effektforbruk som ikke overgår 150 watt. Dette beskjedne effektforbruket gjør at maskinen kan brukes i ganske trange omgivelser med begrensede kjølemuligheter.

Forrige generasjons AMD FireStream

FireStream 9170 skal leveres på et enkelt PCI Expresss x16-kort sammen med to gigabytes med GDDR3-minne, noe som sammen med asynkron DMA (Direct Memory Access) gjør at det vil kunne håndtere ganske store datasett uten at verken streamprosessoren eller CPU-en må avbrytes.

Kortet vil støttes av Windows XP og Linux.

    Les også:

Sammen med FireSteam 9170 skal AMD også levere et verktøysett for utviklere, FireStream SDK. Dette kan brukes til å lage og optimalisere programvare som tar i bruk streamprosessorene. Verktøysettet er bygget for å benytte en åpen plattformtilnærming og bygger på AMDS grensesnittet Close to the Metal (CTM) som AMD lanserte i 2006.

AMD skal også tilby verktøyet Brook+, som er basert på Brook-prosjeket ved Stanford University og som tilbyr C-utvidelser beregnet for streambasert databehandling. Dessuten planlegger AMD å tilby AMD Core Math Libriry (ACML), som gir tilgang til GPU-akselererte matematikkfunksjoner, i tillegg til videobiblioteket Cobra som akselerer videotranskoding.

Det skal også finnes tredjepartsverktøy tilgjengelig fra selskaper som RapidMind og Microsoft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.